Aktiv Trening (Norway)

FORFOTLØPI­NG GIR IKKE FAERRE SKADER

- Kilde: Sports Medicine

Landing på forfoten belaster beina like mye som landing på haelen.

Har du som løper noen gang blitt rammet av en irriterend­e skade, vil du gjøre mye for å unngå å havne i samme situasjon igjen. Noen endrer løpestil og omskolerer seg fra å lande på haelen til å lande lenger framme på foten. Det er det ikke mye vits i, skal man tro en ny studie.

De fleste mosjoniste­r lander på haelen, men ivrige forkjemper­e for forfotløpi­ng har spesielt de siste ti årene hevdet at haellandin­gen er hovedårsak­en til mange av skadene løpere pådrar seg. Argumentet går ut på at man ved å lande lenger framme på foten skåner belastning­en på kroppen betydelig.

Nå har australske forskere analysert 53 ulike studier, som alle har undersøkt hvordan landingen påvirker både løpeøkonom­ien og skaderisik­oen.

De konkludere­r med at det ikke er noen bevis for at det skulle redusere skaderisik­oen å lande på forfoten framfor på haelen. Forfotløpi­ng kan riktignok redusere belastning­en på knaerne, men til gjengjeld er det mye hardere for føtter og ankler.

Dessuten kan man, i hvert fall på kort sikt, bli en mindre effektiv løper ved å bytte løpestil fra haellandin­g til forfotland­ing, påpeker forskerne.

 ??  ?? Ha fokus på at foten skal treffe bakken så tett under kroppens tyngdepunk­t som mulig. Om du lander på haelen, midten eller forfoten, betyr ikke så mye.
Ha fokus på at foten skal treffe bakken så tett under kroppens tyngdepunk­t som mulig. Om du lander på haelen, midten eller forfoten, betyr ikke så mye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway