Aktiv Trening (Norway)

VRI PÅ FARTSBRYTE­REN

-

Du vil løpe fort, men hvor fort skal du egentlig løpe? Det kan vaere vanskelig å vurdere, spesielt hvis du er en nybegynner innen løping. Farten avhenger av hensikten med løpetrenin­gen. Rask gange eller lett jogging egner seg fint som oppvarming. Rolig løping er perfekt til langturer, mens høy fart eller ren spurt er fantastisk når du skal utfordre kroppen, og forbedre formen. Det kan føles ubehagelig plutselig å skulle løpe raskere enn du pleier. Beina blir fulle av melkesyre, og du får vondt i lungene, men du venner deg raskt til det. Og ta det helt med ro – det er ikke farlig, bare bra for deg. 1. gir

Ren kosetur. Farten er rask gange eller lett jogging. Pulsen er fortsatt lav, og du kan skravle i vei med en treningska­merat. Dette er oppvarming­stempo som gjør musklene varme, smører leddene og i det hele tatt forbereder kroppen på den raske treningen.

2. gir

Pulsen er litt høyere, men det føles fortsatt helt greit, og du kan føre en fornuftig samtale. Dette vil som regel vaere det tempoet du velger på de vanlige langturene. Lange turer i denne farten forbedrer fettforbre­nningen og utvikler flere kapillaere­r og energicell­er i musklene, så de blir bedre til å utnytte oksygenet som sendes ut til dem.

3. gir

Nå begynner det å bli morsomt. Pusten går tyngre, og du klarer bare å snakke i korte setninger. Du ligger like under syregrense­n, men har ikke problemer med å holde en jevn og god rytme over tid. Denne farten utvikler utholdenhe­ten og syreterske­len, slik at du klarer å holde høyere intensitet før musklene får melkesyre.

4. gir

Nå gir vi gass. Hjertet slår, melkesyren begynner å gjøre seg gjeldende, og pusten går tungt. Du kan bare snakke i enstavelse­sord, men har fortsatt overskudd til å fokusere på løpeteknik­k og rytme. Du kan holde dette tempoet i mellom ett og fem minutter. Her handler det om utpreget kondisjons­trening, som styrker hjertet, slik at det kan pumpes mer blod med oksygen ut til musklene.

5. gir

Ren spurt. Du gir alt du har og har ikke behov for å tenke på annet enn å overleve. Pulsen er helt oppe i rød sone, og du klarer bare å holde tempoet i kortvarige eksplosjon­er på 10–30 sekunder. Vaer forsiktig her, og husk å varme grundig opp før du starter med løpeturene i femte gir. Husk også å trappe ned etterpå. I likhet med for eksempel tung styrketren­ing gjør denne treningen at forbindels­en mellom hjerne og muskler blir bedre.

 ??  ?? 3 2 4 1 5
3 2 4 1 5
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway