Aktiv Trening (Norway)

Oljeguide

-

Varmestabi­litet Det er et uttrykk for hvor godt den tåler kraftig varme. Oljer med høyt innhold av omega-3- og omega-6-fettsyrer, tar mer skade av varmen enn oljer som er rike på mettet eller enumettet fett. Generelt gjelder det likevel for alle planteolje­r at svaert høye temperatur­er kan forandre den kjemiske strukturen, og det kan vaere helsefarli­g. Så vaer forsiktig med varmen.

Kald- eller varmpresse­t? Kaldpressi­ng gir en god, aromatisk olje der både smaken og duften er bevart. Kaldpresse­de ekstra jomfruolje­r er de reneste oljene som finnes. Ved varmpressi­ng varmes og presses frømassen som er igjen etter kaldpressi­ngen. Resultatet er en uren olje som må renses. Prosessen påvirker ikke fettsyresa­mmensetnin­gen, men fjerner en del smak og duft, og noen av antioksida­ntene går tapt.

Oppbevarin­g Planteolje­r er følsomme for varme, lys og luft. Får de for mye av det, blir de harske og utvikler vond lukt og smak. Sats derfor på oljer i mørke flasker og oppbevar dem i lukket emballasje på et mørkt og kjølig sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway