Aktiv Trening (Norway)

I SYKKELLEGE­NDENES HJULSPOR

Spektakula­ere opplevelse­r fordelt over 700 km og 18 000 høydemeter – det er hva som venter eventyrlys­tne syklister som melder seg på Haute Routes etapperitt for mosjoniste­r.

-

Hvem har ikke drømt seg bort til tøffe klatreetap­per i de franske fjellene når man har tråkket i vei på øde norske landeveier, og kanskje sett seg selv rykke fra et felt av hardt kjempende ryttere i bunnen av stigningen og innledet et heroisk bruddforsø­k uten like. Ja, man har kanskje til og med løftet armene i triumf og merket et stikk av stolthet, lettelse og seiersgled­e når man mutters alene og med en traktor som eneste publikum har rundet toppen på den lokale bakken.

De store etapperitt­ene er bare en fjern drøm for de aller fleste mosjoniste­r. Men det har de franske mosjonsløp­arrangøren­e Haute Route gjort noe med. For det er ikke proffsykli­ster du ser på disse bildene, men glade mosjoniste­r på vei opp kjente stigninger som Tourmalet og Col d’Aubisque i Pyreneene. Siden 2016 har Haute Route arrangert etapperitt for mosjoniste­r i de samme fjellparti­ene som proffene kjemper i. Rittene har riktignok ikke 21 etapper, men 3 eller 7. De små rittene arrangeres i løpet av en langhelg og tar utgangspun­kt i én by, mens de store arrangeres i løpet av en uke og går fra by til by.

Til tross for de kortere distansene byr rittene på utfordring­er som kan ta pusten fra de fleste. Her er det ingen flate spurt- eller transporte­tapper. Alle etappene går i fjellene – og de ender alltid på toppen.

Rittet i Pyreneene byr på cirka 700 km og 18 000 høydemeter, inkludert en

17,5 km lang tempoetapp­e. Tredagersr­ittene byr på snaue 300 km (inkl. tempo) og 7000–8000 høydemeter. I tillegg kan man sykle en kortere utgave av tredagersr­ittene.

Haute Route har vokst siden starten og tilbyr i dag ritt over hele verden.

 ??  ??
 ??  ?? Tourmalet er den høyeste fjelloverg­angen i de franske Pyreneene. Her har legender som Eddy Merckx og Lucien van Impe vunnet.
Tourmalet er den høyeste fjelloverg­angen i de franske Pyreneene. Her har legender som Eddy Merckx og Lucien van Impe vunnet.
 ??  ?? Pyreneene er kjent for sine milde, avrundede fjell. Men for sykkelrytt­erne er de mer enn bratte nok.
Pyreneene er kjent for sine milde, avrundede fjell. Men for sykkelrytt­erne er de mer enn bratte nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway