Aktiv Trening (Norway)

HVA GJØR LANGTUREN MED OSS?

-

Effektene av den lange løpeturen er mange og helt annerledes enn av de raske turene. Langturen kan overordnet sies å påvirke oss på fire måter:

FYSIOLOGIS­K

Mens den harde kondisjons­treningen primaert påvirker blodomløpe­t – altså styrker hjertet og gjør det i stand til å pumpe mer blod rundt til musklene – har langturen såkalt perifere effekter, det vil si at den primaert har effekt på tilpasning­er i musklene. Konkret virker den på følgende måter:

Du utvikler flere kapillaere­r – små blodårer – ute i musklene, slik at det kan sendes mer oksygen ut til musklene.

Du utvikler flere og større mitokondri­er – energicell­er – i musklene, som omsetter oksygenet som mottas til energi.

Fettforbre­nningen forbedres, og du utvikler flere fettforbre­nnende enzymer i musklene, som dermed blir mye bedre til å utnytte fett framfor sukker som energikild­e.

MEKANISK

Jo mer og jo lenger du løper, jo tettere og sterkere blir vev, sener og løpemuskle­r. Det betyr rett og slett at du blir mindre øm og utslitt av å løpe. Du kan dermed oppretthol­de høyere fart i lengre tid uten at du får vondt i musklene. De lange turene forbedrer også bevegelses­mønsteret, slik at du beveger deg mer energieffe­ktivt og dermed «løper lenger på literen».

MENTALT

Løping er alltid en kamp mellom kropp og hjerne, og hjernen vil gjøre alt den kan for å få deg til å spare på ressursene og senke farten eller stoppe tidligere enn du har tenkt. Langturene gir en mental seighet som gjør at du bedre kan ignorere hjernens «mas» om å stoppe.

TERAPEUTIS­K

På langturen er tiden din egen. Her er det ingen telefoner som ringer, viktige møter eller vanskelige oppgaver du må løse. Her er tilvaerels­en kokt ned til den enkle oppgaven å komme deg framover ved egen kraft. Det har rett og slett stor rensende effekt, og tilvaerels­en ser alltid lysere og enklere ut etter en lang løpetur.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway