Aktiv Trening (Norway)

SUPERKORTE SPURTER GJØR UNDERVERKE­R

-

Minidoser med trening på jobben kan vaere gull verdt for helsa.

Time etter time foran datamaskin­en og ved møtebordet. Slik ser arbeidsdag­en ut for stadig flere nordmenn, og de mange stillesitt­ende timene gjør stor skade på helsa vår. Risikoen for å bli rammet av diabetes, hjerte- og karsykdomm­er og tidlig død øker – og forskning viser at vi dessverre ikke kan rette opp skadene bare ved å løpe en tur om kvelden eller svinge innom treningsse­nteret på vei hjem fra jobb.

Men vi kan kanskje motvirke noen av de negative effektene ved å legge inn bitte små, intensive biter med trening i løpet av dagen, viser en ny studie. En gruppe deltakere skulle sitte i åtte timer, og de skulle bare reise seg for å spise og gå på toalettet. På en annen forsøksdag skulle deltakerne igjen sitte, men denne gangen avbrutt av fem superkorte spurter på trimsykkel hver time. Hvert spurt varte bare 4 sekunder og var adskilt av 45 sekunders pause. Morgenen etter begge forsøksdag­ene inntok deltakerne en fettrik shake til frokost.

Blodprøver avslørte at spurtene hadde hatt positive effekter. Morgenen etter spurtdagen hadde deltakerne langt lavere nivåer av de skadelige fettstoffe­ne triglyseri­der i blodet. De forbrant også mer fett i seks timer etter frokosten, og nivået av triglyseri­der forble rundt 30 prosent lavere enn etter dagen da de hadde vaert helt inaktive.

Forskerne oppfordrer derfor til at personer som sitter det meste av arbeidsdag­en bør sørge for å reise seg opp og bevege seg ofte – aller helst med høy intensitet.

Kilde: Medicine & Science in Sports & Exercise

 ??  ?? Dropp heisen, og løp opp trappa i stedet. Da minimerer du litt av det negative ved å sitte foran datamaskin­en.
Dropp heisen, og løp opp trappa i stedet. Da minimerer du litt av det negative ved å sitte foran datamaskin­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway