Aktiv Trening (Norway)

STEINTØFT TERRENGLØP

I Red Bull Moreni Challenge i Bulgaria går det over stokk og stein – i hvert fall stein. Løpet byr på 700 meter med ellevill løping og klatring opp over digre kampestein­er.

-

Selv erfarne fjellgeite­r vil nok føle at de får utfordret seg i det bokstaveli­g talt steintøffe terrengløp­et Red Bull Moreni Challenge, som arrangeres hvert år i nasjonalpa­rken ved Vitosha-fjellet, like utenfor hovedstade­n Sofia, i Bulgaria.

Stedets unike landskap er kjent for flere enorme «elver» av kjempestor­e, avrundede steiner. De snor seg kilometerl­ange og i opp til 150 meters bredde ned gjennom landskapet fra toppen av fjellet.

Idéen til løpet kom fra Kiril Nikolov, mangedobbe­lt bulgarsk mester i både orienterin­g og terrengløp. Han trente jevnlig på og rundt de unike «steinelven­e» som ble formet for mer enn 5 millioner år siden, og han tenkte at det ville vaere naturlig (!) å arrangere et mosjonsløp opp over kampestein­ene.

Med hjelp fra sponsoren Red Bull ble ideen til et årlig arrangemen­t der 80 finalister etter flere utslagshea­t kjemper om å tilbakeleg­ge den 700 meter lange unike ruta – som også byr på 100 høydemeter – først. Det første partiet stiger bare moderat, mens den midterste sekvensen blir skikkelig bratt – og fortsatt er noen av de avrundede steinene like store som campingvog­ner. Den siste delen flater mer ut igjen, og der er også steinene mindre og flere, noe som endrer løpernes rytme totalt.

Nøkkelen til å lykkes i løpet er en kombinasjo­n av utholdenhe­t, eksplosivi­tet (til de mange hoppene) og fart, og ikke minst evnen til å kunne velge den beste linja opp gjennom kjempestei­nene, slik at man bevarer flyten best mulig.

De aller raskeste kan gjøre unna distansen på rundt 10 minutter, mens flertallet av deltakerne bruker omtrent dobbelt så lang tid.

 ??  ??
 ??  ?? Fokus og konsentras­jon er helt avgjørende for deltakerne, for det minste feiltrinn kan koste dyrt.
Fokus og konsentras­jon er helt avgjørende for deltakerne, for det minste feiltrinn kan koste dyrt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway