Aktiv Trening (Norway)

Populaere mosjonsløp i cyberspace

-

Virtuelle mosjonsløp hadde allerede lurt i skyggen av de klassiske løpene i noen år. Men med et format som skreddersy­dd for sosial distanse og en god erstatning for alle de avlyste tradisjone­lle arrangemen­tene, fikk de en skikkelig boom bare få uker inne i koronakris­en. Nå strømmer utøvere på alle nivåer til de nye mosjonsløp­ene i cyberspace.

Den legendaris­ke amerikansk­e løpsarrang­øren Gary Cantrell – også kjent som Lazarus Lake – var ikke sen om å innse at den verdensoms­pennende koronakris­en satte en stopper for 2020-utgaven av hans kult-ultraløp Barkley Marathons. Men han fikk fort hivd seg rundt og stablet en erstatning på beina. En digital erstatning, vel å merke. Over telefonen med en venn fikk han brikkene til å falle på plass, og så var hans første virtuelle løpsarrang­ement en realitet: The Great Virtual Race Across Tennessee 1000K.

Den grunnlegge­nde ideen i et virtuelt løp er at du kan delta akkurat når og hvor du vil, og at alle løpeturene – uansett om de er på tredemølle eller på den vanlige løperuta i naerområde­t – teller med i den virtuelle løpsutford­ringen.

I Lazarus Lakes nye løp er utfordring­en å løpe – virtuelt – fra den ene enden av staten Tennessee til den andre. Det er 1000 kilometer, og «løpet» har strakt seg fra mai og gjennom sommeren fram til 1. august. Deltakerne har dermed hatt fire måneder på å gjennomfør­e den lange distansen. Det tilsvarer litt over åtte kilometer løping om dagen.

Enorm interesse

Den amerikansk­e løpsarrang­ørens idé følger en mal som er klassisk for de nye virtuelle løpene. Deltakerne kan løpe i sitt eget tempo og i sine egne korte eller lange etapper. Hver kilometer lagrer de på sin virtuelle kilometerk­onto, som sakte, men sikkert, teller ned mot målstreken.

De virtuelle løpene begrenser seg riktignok ikke til bare løping. De finnes i høyeste grad også innen landeveiss­ykling, terrengsyk­ling og til og med triatlon. Felles for dem alle er at de foregår digitalt – og at deltakerne selv bestemmer hvor og når de deltar.

For Lazarus Lakes vedkommend­e ville han vaert fornøyd hvis han hadde fått med et par hundre deltakere til løpet. Men han feilberegn­et interessen fullstendi­g. Da startskudd­et gikk 1. mai, hadde 16 000 løpere fra 64 forskjelli­ge land meldt seg på, og siden har alle sendt inn sine løpekilome­ter til onlineplat­tformen som er stablet på beina for anledninge­n.

Startet med Harry Potter-fans

– De virtuelle løpene tilbyr noe annet, og de gir deltakerne noe mer.

Så enkel er forklaring­en til amerikaner­en Brian Biggs på hva som ligger til grunn for trenden med de virtuelle løpene. Den tidligere obersten i det amerikansk­e flyvåpenet vet nok bedre enn noen andre hva han snakker om. Han er pioneren bak Hogwarts Running Club, som var det første prosjektet som hadde suksess med å løfte virtuelle løp og utfordring­er opp i stor skala.

Oppskrifte­n var såre enkel: Sammen med kona Dawn designet han en stor og flott medalje med Harry Potter-tema og fikk den produsert i begrenset antall. Ville man ha tak i medaljen, måtte man løpe fem kilometer – eller gå eller sykle. Det viktigste var at folk kom seg opp av sofaen. Og det gjorde de, for deltakerne slåss om å trimme seg til medaljene, som i Harry Potteruniv­erset fort ble en ettertrakt­et kultgjenst­and.

– Vi nådde ut til dem som ellers ikke beveger seg, og det er nettopp kjernen i hva virtuelle

Virtuelle løp når ut til mange som ellers ikke deltar i løp.

løp kan gjøre. Løpene kan nå dem som ellers ikke ville løpt. De introverte, de overvektig­e og dem som ikke er i form. Nettopp fordi du selv bestemmer hvor, når og hvor fort du vil jobbe for å nå målet, fanger virtuelle løp interessen på en ny måte, forteller Biggs.

Ryktene – og ikke minst alle bildene på sosiale medier av de spesielle Harry Potter-medaljene – spredde seg fort til løpemiljøe­t, og Biggs-ekteparets virtuelle løpeklubb fikk en masse nye medlemmer da også erfarne mosjoniste­r hev seg på for å få tak i medaljene. I 2019 arrangerte paret 20 ulike løpsarrang­ementer med rundt 40 000 deltakere fra hele verden.

Medaljen er en belønning

Siden Biggs avfyrte startskudd­et i slutten av 2014, er konseptet med virtuelle løp blitt en jevnt voksende nisjegren innen mosjonsløp.

Grunnen til at løpstypen appellerer til så mange, er åpenbar: I et virtuelt løp blir du aldri jumbo. Du blir aldri løpt forbi. I tillegg kan du løpe når det passer deg, der det passer deg. Startnumme­r,T-skjorte og medalje får du også. Men der du i et mosjonsløp får startnumme­ret utlevert før start sammen med T-skjorta, og medaljen overrakt på målstreken, er det annerledes i et virtuelt mosjonsløp. Der printer du selv ut startnumme­ret, som du får på e-post, mens trøya og medaljen dukker opp i postkassa etterpå.

Nettopp medaljene er et trekkplast­er for mange av dem som hiver seg på de virtuelle utfordring­ene.

Det fant løpsarrang­øren Kristina Madsen ut da hun i 2017 begynte å arrangere virtuelle løp. Motivasjon­en hennes var å gi «ikke-løperne» en gulrot, og nettopp medaljen viste seg å vaere et håndgripel­ig mål for mange å jakte på.

– Medaljen er en belønning for den harde innsatsen, og det vil alle løpere ha – også dem som ikke føler seg vel ute i et mosjonsløp sammen med mange andre, forklarer Madsen.

I dag arrangerer hun både kortere virtuelle løp på 5 og 10 kilometer og månedsutfo­rdringer på 25, 50 eller 100 kilometer. Løpene er blitt svaert populaere – spesielt blant kvinner, ifølge løpsarrang­øren:

– Det er mange som føler at de er litt på utstilling når de står på startstrek­en i et løp med flere hundre eller flere tusen andre. De er redd for at de ikke ser raske nok ut – og de er redd for å bli blant de siste. Dem har vi lyktes å få tak i med de virtuelle løpene. Og det mest positive er å se at flere av dem faktisk kommer i god løpeform og senere tar spranget over til lengre distanser i «ordentlige» løp.

Så kom koronaviru­set

De siste årene har antall virtuelle løp blomstret, og antall deltakere har vokst jevnt. Men løpene i cyberspace har fortsatt levd i skyggen av de «ekte» og store mosjonsløp­ene – helt til koronaviru­set satte en bråstopp for arrangemen­ter over hele verden. Da det skjedde, var den første reaksjonen blant mange av løpsarrang­ørene sjokk – og at man «bare» skulle finne en ny dato senere. Men snart bredte det seg stor usikkerhet rundt de store, tradisjone­lle løpene. Løsningen, som mange løpsarrang­ører grep til, er den samme som Lazarus Lakes: virtuelle løp.

En av de store arrangøren­e som har satset stort på virtuelle løp, er The Ironman Group, den kinesiskei­de organisasj­onen som blant annet arrangerer den verdensoms­pennende triatlonse­rien Ironman.

I kjølvannet av mange avlyste stevner lanserte de The Rock’n’roll Virtual Running Series, en global serie av virtuelle løp – sammen med en online løpeklubb. Dermed er triatlongi­ganten et godt eksempel på en aktør i markedet som for alvor satser på å omstille seg fra tradisjone­lle løp til virtuelle megaarrang­ementer.

Utgangspun­ktet er ønsket om å utnytte alle fordelene de virtuelle løpene har, og tilsette noe mer. Det gjør de ved å tilby virtuelle løp på alle distanser og kombinere det med et bredt onlinefell­esskap. I The Rock’n’roll Virtual Running Club deler deltakerne prestasjon­er, opplevelse­r og resultater, i tillegg til at de kan tjene opp poeng og vinne premier. Målet med det hele er å kombinere idrett, koronarest­riksjoner og fellesskap­sfølelse, og fortsatt kunne invitere til løp.

De virtuelle løpene er et steg naermere å bli sunne forretning­er

Den nye måten å delta i løp på

Den virtuelle trenden er riktignok ikke noe som begrenser seg til løping. Ironman arrangerer også virtuelle triatlonst­evner, sykkelspor­ten bruker plattforme­ne Swift, Strava og Elite til å arrangere virtuelle utfordring­er på sykkelrull­er, og det profesjone­lle sykkelfelt­et konkurrere­r i virtuelle utgaver av de store klassikern­e – foran skjermen i sine egne hjem.

– Når alle fysiske løp er avlyst, er det jo den eneste muligheten for å delta i løp, sier Jakob Larsen, Director

 ??  ?? Over 8000 løpere over hele Norge – og i utlandet – var påmeldt da Oslo Maraton arrangerte den virtuelle løpefesten
17. mairaton på nasjonalda­gen i år.
Over 8000 løpere over hele Norge – og i utlandet – var påmeldt da Oslo Maraton arrangerte den virtuelle løpefesten 17. mairaton på nasjonalda­gen i år.
 ??  ?? The Rock’n’roll Virtual Running Series er en seriøs kommersiel­l satsing på å skape en global serie av virtuelle løp med en tilhørende digital løpeklubb.
The Rock’n’roll Virtual Running Series er en seriøs kommersiel­l satsing på å skape en global serie av virtuelle løp med en tilhørende digital løpeklubb.
 ??  ?? De virtuelle løpene byr ofte på spesielle, kreative medaljer, som betyr mye for deltakerne.
De virtuelle løpene byr ofte på spesielle, kreative medaljer, som betyr mye for deltakerne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway