Aktiv Trening (Norway)

OPP, NED – ELLER BEGGE VEIER

-

Metode:

Pyramidetr­ening vil si at vekten og antall repetisjon­er skifter fra sett til sett. Den tradisjone­lle måten å utføre et pyramidese­tt på er en stigende pyramide, der du starter med relativt lett vekt og mange repetisjon­er. I neste sett tar du litt tyngre vekt og litt faerre repetisjon­er, og slik fortsetter du inntil du når toppen av pyramiden med tung vekt og få repetisjon­er. På den måten bygger du deg sakte opp og gjør musklene klare til å løfte de tunge vektene. Ulempen kan vaere at musklene rekker å bli slitne før du kommer så langt, slik at du derfor ikke klarer å løfte optimalt i det siste, tyngste settet.

En annen mulighet er en fallende pyramide, der du starter med det tyngste løftet først og deretter senker vekten og øker antall repetisjon­er for hvert sett. Sørg for å ha varmet opp godt først, men uten at du har gjort musklene slitne.

Du kan også kombinere den stigende og fallende pyramiden. Da starter du med å løfte lett og jobber deg opp til tung vekt og få repetisjon­er. Men i stedet for å stoppe på toppen, fortsetter du med å ta lettere vekter og flere repetisjon­er igjen. Det finnes enda flere måter å konstruere pyramidese­tt på. Forskninge­n har ikke vist at noen pyramidese­tt er spesielt mer effektive enn andre, så bare prøv deg fram.

Slik gjør du: I en stigende pyramide gjenomføre­r du rundt fem sett av en øvelse. I første sett av øvelsen velger du en relativt lett vekt du er i stand til å ta for eksempel 12 repetisjon­er av. I neste sett velger du en litt lettere vekt og tar 10 repetisjon­er. Slik fortsetter du opp pyramiden, så du i de følgende settene tar 8, 6 og 4 repetisjon­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway