Aktiv Trening (Norway)

Gjør turene alene til morsom konkurrans­e

-

Som sykkelrytt­er ender man fort opp med å holde seg til de samme to-tre rutene på hver treningstu­r. Ofte skjer det også i jevn fart, som kanskje gir deg en fin gjennomsni­ttsfart, men som sjelden får pulsen helt opp der det virkelig monner. For mange kan den ensformige treningen fort bli kjedelig, i tillegg til at den jevne intensitet­en gjør at du vil oppleve at du ikke blir raskere på sykkelen, nesten uansett hvor mye du trener.

Hvis treningen skal fortsette å vaere både effektiv og underholde­nde, er det viktig med variasjon. Det kan gjøres på mange måter, men en av de morsomste og enkleste er med treningsap­pen Strava, som koster 49 kroner måneden og byr på et uendelig utvalg av såkalte Live Segmenter, som på en enkel og underholde­nde måte gjør den ekstremt effektive intervallt­reningen til en konkurrans­e med deg selv, sykkelkame­ratene dine – og mange andre du neppe kommer til å møte i den virkelige verden noen gang.

På Strava kan du også følge med på andres aktivitete­r, og det er både motiverend­e å se når vennene dine har vaert ute på en trenningst­ur og det gir en naermest uuttømmeli­g kilde til inspirasjo­n hvis du ser etter nye ruter eller er på ukjente steder.

Konkurrer mot deg selv og andre

Kroppen bør vaere klar til innsatsen før du kaster deg over det første segmentet. Det sikrer bedre resultat og reduserer risikoen for skader. Bruk derfor minst 10 minutter på å varme opp godt. Kjør for eksempel korte oppvarming­sintervall­er med litt lavere intensitet enn den du skal bruke på segmentene.

Det digitale fellesskap­et, som egner seg både for syklister, løpere, og langrennsl­øpere, er blitt mange mosjoniste­rs foretrukne verktøy for å holde oversikt over treningen og måle utviklinge­n. Stravas såkalte segmenter har vaert helt avgjørende for popularite­ten.

Segmentene er spesielle strekninge­r der Strava holder oversikt over hvor raskt du og andre gjennomfør­er det spesifikke partiet. Etter endt treningstu­r kan sykkelcomp­uteren, treningskl­okka eller mobiltelef­onen automatisk laste opp turen til Stravas app, der du kan sammenlign­e dagens tider med dine egne tidligere prestasjon­er og andre mosjoniste­rs bestetider.

Det unike er at det er brukerne selv som oppretter segmentene. Det betyr at i områder der det er mange brukere, vil de mest naturlige segmentene på diverse stigninger og rundløyper allerede vaere opprettet.

Men i likhet med alle andre brukere kan du også opprette nøyaktig de segmentene du har lyst til. Hvis du for eksempel synes at den lille, bratte bakken i gata rett ved huset ditt bør

vaere et segment du kan teste deg selv på, ja, så kan du opprette det. Sannsynlig­vis vil både venner og ukjente prøve seg på «din bakke» etter hvert.

Gjør konkurrans­en til en del av treningen

Som navnet antyder er Stravas Live Segmenter liveversjo­nen. Så mens du sykler, popper dine foretrukne segmenter automatisk opp på sykkelcomp­uteren eller mobiltelef­onen når du naermer deg stedet.

Mens det telles ned til start, tråkker du sykkelen opp i fart, og så gjelder det bare å sykle segmentet så fort du klarer. Har du overskudd til det, kan du underveis på skjermen se om du er foran eller bak den personlige rekorden din. Ellers ser du bare resultatet når du krysser «målstreken» og i ro og mak triller videre til det neste segmentet på ruta.

For å øke treningsut­byttet kan du velge korte spurtsegme­nter, stigninger og lengre strekninge­r på 20 minutter eller mer og kjøre målrettet etter dem. På den måten gjør du den harde og ekstremt effektive intervallt­reningen til en morsom konkurrans­e.

For å vaere i stand til å ta deg helt ut og få mest mulig ut av treningen er det riktignok viktig at du sykler rolig mellom segmentene og glemmer alt om gjennomsni­ttsfarten sammenlagt på turen.

Ved å kjøre de samme segmentene igjen og igjen er det også lett å måle utviklinge­n fra gang til gang.Vil du ha mest mulig riktig data å gjøre det ut ifra, bør du så langt det lar seg gjøre teste deg på rundløyper når det er relativt vindstille. Da sikrer du at vinden får minst mulig innvirknin­g på resultatet.

Hent inspirasjo­n hos andre

Segmenter som er opprettet av andre brukere og deretter syklet av mange, kan også fungere som et godt verktøy når du skal utforske ukjente områder eller lage deg nye ruter. De gjør det enklere å identifise­re de morsomme stigningen­e og gode rundløypen­e som til tider kan vaere vanskelig å finne. Spesielt for dem som sykler i skogen, kan ruteplanle­ggingen vaere litt av en utfordring. Men her er Strava et godt verktøy, så start med å finne de populaere segmentene i et gitt område, og bruk så appens rutebyggef­unksjon til å tegne opp en treningsru­nde rundt dem.

Når det gjelder gravelsykl­ing, er det for mange nye gravelsykl­ister en stor utfordring å finne en rute som kobler sammen både grusveier og lettere skogsstier. Også her er Strava et praktisk verktøy, som gjør det enkelt å finne veien. Ved å se gjennom noen av de utrolig mange rutene som er lagt opp i et gitt område, er det masse inspirasjo­n og ruter å hente eller bygge opp turer rundt.

Det gjelder på gravelsykk­elen, men også hvis du er på jakt etter en helt ny treningsru­te til landeveiss­ykkelen, planlegger en lengre bikepackin­grute i ukjent terreng eller hvis du bare vil finne en brukbar stisykkelr­ute i den naermeste skogen.

C

 ??  ?? Den raskeste på et segment kåres til King of the Mountain – eller KOM på Strava-språket.
Den raskeste på et segment kåres til King of the Mountain – eller KOM på Strava-språket.
 ??  ?? Mens du sykler segmentet, kan du fortløpend­e se hvordan du ligger an.
Mens du sykler segmentet, kan du fortløpend­e se hvordan du ligger an.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway