Aktiv Trening (Norway)

La klokka måle din VO2 maks

-

Vil du måle din VO2 maks nøyaktig må du dra til et laboratori­um der man ved hjelp av en maske som måler inn- og utpust kan regne ut hvor mye oksygen kroppen tar opp. Det er dyrt og tungvint. Men med de nye avanserte treningskl­okkene er det blitt lettere. Da trenger du faktisk bare trene.

SLIK MÅLER KLOKKA VO2 MAKS

Treningskl­okka bruker en avansert algoritme til å måle VO2 maks. Ved å se på pulsen i forhold til farten over en viss distanse, samt parametere som kroppsvekt og alder, regner klokka ut en estimert VO2 maks. Løpeturen bør vaere på over 10 minutter og helst uten stopp, og klokka tilpasser så fortløpend­e beregninge­n, som blir mer nøyaktig jo flere turer klokka tar med. Forskning har vist at klokkenes estimerte VO2 maks er nøyaktige og som regel ligger innenfor 5 prosent feilmargin av det som beregnes på laboratori­um.

Du kan også regne deg fram til kondisjons­tallet ditt etter denne formelen: 15 x (makspuls/hvilepuls). Har du en makspuls på 180 og en hvilepuls på 55, er kondisjons­tallet ditt 49. Denne metoden bommer riktignok litt hvis du er i god form.

HVA ER ET BRA KONDISJONS­TALL?

Det avhenger av to ting: kjønn og alder. Kvinner har generelt lavere kondisjons­tall enn menn, og kondisjons­tallet faller også med alderen. Faktisk helt opp til et poeng i året fra du er 25 år – hvis du ikke trener. Med trening kan du begrense fallet.

En annen metode til å bestemme kondisjons­tallet er en klassisk Coopertest. Les mer om den her:

 ??  ?? Klokker fra Garmin og Fitbit regner ut VO2 maks etter hver treningstu­r, mens Polars klokker har en test du kan ta i sofaen.
Klokker fra Garmin og Fitbit regner ut VO2 maks etter hver treningstu­r, mens Polars klokker har en test du kan ta i sofaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway