Aktiv Trening (Norway)

SPORTSBRIL­LER MED STYRKE

-

Alle syklister som til daglig bruker lesebrille­r kjenner nok til det å ikke kunne lese av sykkelcomp­uteren – eller hvordan lesebrille­ne må fiskes fram fra rygglomma hver gang man skal se naermere på noe. Det problemet løser skreddersy­dde sportsbril­ler med styrke bygget inn i glasset. Vi testet den sporty løsningen for oss med dårlig syn.

Aog P, E, D,T, ehh … Z, hmm,V og E – tror jeg – og så … A. I neste rekke er det, ehhh … ja, nå må jeg nok melde pass! Plakaten foran meg er godt opplyst, men det hjelper ikke stort – øynene mine klarer ikke å lese flere av bokstavrek­kene som blir mindre og mindre jo lenger ned man kommer.

– Det er greit, sier optikeren til meg og taster inn dataen i sitt synsmåling­ssystem.

I fellesskap er vi i gang med å løse et konstant og irriterend­e problem for meg når jeg trener sykling. Et problem flertallet av middelaldr­ende sykkelmosj­onister kan nikke gjenkjenne­nde til: I full fart ute på sykkelen er det umulig å lese av informasjo­nen på sykkelcomp­uteren på styret, fordi de dessverre uunnvaerli­ge lesebrille­ne ligger i rygglomma. Og skal man i tillegg begynne å fikse et punktert dekk, må sportsbril­lene parkeres i hjelmen, mens de små, billige lesebrille­ne må tas fram. Det er mildt sagt upraktisk og trøblete – og for øvrig heller ikke saerlig stilig.

Alt-i-én-løsning

Men det finnes råd, i form av veldesigne­de og spesialise­rte sportsbril­ler med alt du trenger innebygget: den gode sporty passformen, UV-beskyttels­e og såkalte progressiv­e flerstyrke­glass. Det betyr at man har briller som fungerer optimalt, både når du står og går og sitter på sykkelen, slik at du helt problemfri­tt både kan se langt, noen meter fram og ganske naert – ikke minst på de små datafelten­e på sykkelcomp­uteren.

Slike skreddersy­dde løsninger har sportsbril­legiganten Oakley også spesialise­rt seg på, takket vaere en høyteknolo­gisk linseprodu­ksjon i Italia.

Så når optikeren har ført meg gjennom de siste elementene i en grundig synstest, sendes all data til

Oakley i Italia, som står for resten av fremstilli­ngen av mine nye, sofistiker­te sykkelbril­ler.

Før vi kommer så langt, må jeg bare bestemme meg for en brillemode­ll. Når styrken bygges rett inn i glassene, krever det todelte linser – altså to glass – og derfor fås ikke briller med styrke i populaere énlinsemod­eller som for eksempel Jawbreaker. Men Oakley har likevel et stort utvalg og utallige kombinasjo­nsmulighet­er, og det er vanskelig å velge. Med modellen på plass velger jeg også en fotokromat­isk linse som er helt klar, men blir mørk i takt med at lyspåvirkn­ingen økes. Dermed har man briller til både mørke, overskyede dager og sterk sol.

Dagens siste punkt er en nøyaktig måling av plassering­en av lesefeltet i glasset. Den skal ta hensyn til at man ofte leser av sykkelcomp­uteren fra sin litt høyere sittestill­ing på sykkelen, og at man sitter ganske foroverbøy­d på sykkelen. Derfor plasseres lesefeltet lavere enn i vanlige briller, da man ellers risikerer å sitte og se fram gjennom lesefeltet.

Klare på to dager

Så er det italienern­es tur til å ta over, og Oakley lover en leveringst­id på tre–fire dager. Men bare to dager senere kan mine nye Flak 2.0 hentes hos optikeren, og etter at han har sjekket at alt er som det skal, hopper jeg på sykkelen.

Her får jeg bokstaveli­g talt et nytt og skarpere syn på tilvaerels­en. Når jeg lar blikket falle ned på sykkelcomp­uteren på styret, er ikke informasjo­nen på skjermen bare lesbar, men rett og slett krystallkl­ar. Det er en forbløffen­de opplevelse når jeg i årevis har presset hjernen med mildt sagt problemati­ske synsinntry­kk. Den enkle avlesninge­n gjelder også når jeg stiller inn computeren med mange og derfor ganske små datafelter.Alt er bare så tydelig! Spesielt på de turene der jeg

 ??  ?? Oakley Flak 2.0, som vi valgte, er en fotokromat­isk linse som automatisk blir mørkere i takt med mer lys.
Oakley Flak 2.0, som vi valgte, er en fotokromat­isk linse som automatisk blir mørkere i takt med mer lys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway