Aktiv Trening (Norway)

SPIS, TREN, ELSK!

-

hormonet endorfin, som gir naturlig smertelind­ring og løfter humøret. Endorfinen­e, for det finnes flere ulike typer, er likevel ikke alene om å bidra til lykkefølel­sen. Det er snakk om minst tre hormoner til, nemlig oksytocin, serotonin og dopamin. Disse stoffene er så kraftige at de sammen kan gi like god smertelind­ring som en dose av det sterke legemiddel­et morfin.

Raske belønninge­r

Men når trening er en så effektiv lykkepille, kan du kanskje lure på hvorfor det likevel kan vaere så vanskelig å ta på løpeskoene og komme seg av gårde noen ganger. En forklaring er at hjernen vil ha belønninge­n i form av lykkehormo­ner så raskt og ofte som mulig. Dessverre inntreffer ikke belønninge­n i samme øyeblikk som du tar det første løpesteget, men først cirka en halv time etter at du har gitt gass. Den relativt korte forsinkels­en utgjør en enorm forskjell for hjernen, og treningen får hard konkurrans­e fra andre aktivitete­r som har raske og konkrete belønninge­r. Det er for eksempel ikke noen forsinkels­e når du spiser sukker. Belønninge­n er nesten øyeblikkel­ig. Det samme skjer når du får likes på Facebook og i mange andre situasjone­r.

Lykkehormo­nene blir utløst i forskjelli­ge situasjone­r, og du merker det ved at en opplevelse blir etterfulgt av en følelse av glede eller velvaere. Oksytocin blir for eksempel frigitt når du får en klem av den du

Fysisk aktivitet gir blant annet en dose av hormonet endorfin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway