Aktiv Trening (Norway)

Naturens egne lykkepille­r

-

elsker og når du har sex. Mens dopamin er det som står bak lykkerusen når du setter personlig rekord på fem kilometer eller fullfører et stort prosjekt du har jobbet lenge med.

Bekjemp stresshorm­onene

Men lykkehormo­nene er langt fra de eneste som utfolder seg i kroppen. Den produserer også en del hormoner du kan reagere negativt på dersom konsentras­jonene er for høye for lenge. Det gjelder for eksempel adrenalin og kortisol.

Adrenalin produseres i situasjone­r med hard fysisk eller psykisk belastning i form av for eksempel stress. På kort sikt hjelper det fordi det bidrar til å sikre energifors­yningen til musklene i form av sukker og oksygen. Det øker pulsen og gjør kroppen klar til kamp. Det samme gjelder stresshorm­onet kortisol, som for eksempel øker i perioder der du har for mye å gjøre på jobben eller føler deg utrygg i bestemte relasjoner. Begge stoffene er en del av kjemp-eller-flykt-systemet, men det er ikke alltid de to muligheten­e er tilgjengel­ige i vår moderne verden. Da blir stoffene vaerende for lenge i blodbanen, og det kan gjøre deg engstelig og fysisk utilpass, svekke immunforsv­aret og øke risikoen for blant annet hjerte- og karsykdomm­er.

Vil du takle stress bedre, er en god treningsøk­t den beste medisinen. For i tillegg til at den frigir endorfiner, som naturlig gir bedre humør, bidrar treningen også til å senke nivået av de opphopede stresshorm­onene. Riktignok stiger mengden adrenalin og kortisol i kroppen under trening, men etter treningen slapper stressyste­met av igjen og nedreguler­er naturlig stresshorm­onene til et lavere nivå enn før. Fortsetter du å trene regelmessi­g,

Det er spesielt fire hormoner som påvirker humøret positivt. Her ser du hvordan du på en enkel måte kan få kroppen til å produsere mer av dem og øke lykkefølel­sen.

… produseres av binyrene og små grupper med spesialise­rte nervecelle­r, saerlig i hjernen der den fungerer som en nevrotrans­mitter – som gjør det mulig for hjernecell­ene å kommuniser­e med hverandre. Dopamin kalles for belønnings­hormonet og spiller en aktiv rolle i målrettet atferd og motivasjon. Når det blir frigjort, føler du gledesrus.

Sov regelmessi­g og passe lenge.

Få mer av aminosyren tyrosin ved å spise kylling, fisk, egg, avokado, brokkoli, spinat og belgfrukte­r som erter, bønner og linser.

Meditér. … produseres i hypothalam­us i hjernen, og er i likhet med dopamin en såkalt nevrotrans­mitter. Få av kroppens stoffer får så mye god omtale som oksytocin, som kalles for kjaerlighe­tshormonet og klemmehorm­onet. Selv en liten dose gjør deg både mer tillitsful­l, empatisk, sjenerøs og samarbeids­villig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway