Aktiv Trening (Norway)

Hvordan unngår jeg å løpe for mye? Jeg er glad i å løpe og har den siste tiden hatt god tid til trening. Hvordan kan jeg trene mye uten å overbelast­e kroppen?

FEM ELEMENTER I EN VARIERT TRENINGSUK­E

-

SVAR: Kjører du på med hard løpetrenin­g dag ut og dag inn, får ikke kroppen den nødvendige tiden til å restituere seg. I beste fall gjør det at formutvikl­ingen stopper opp, og i verste fall kan du rett og slett bli overtrent. Når du har tid og lyst til å trene masse, er det derfor viktig å vaere oppmerksom på å sette sammen en variert treningsuk­e, som gir deg en optimal kombinasjo­n av belastning og hvile.

Langturen: En ukentlig langtur der målet er å få mange kilometer i beina. Farten bør vaere lav.

Intervalle­r: En til to intervallø­kter, der intensitet­en bør vaere i naerheten av maks. Du bør helst ha 48–72 timer mellom hver intervallø­kt.

Tempo: En tempotur på 20–45 min., der du holder jevnt høy fart hele veien, eventuelt øker farten i løpet av turen.

Styrketren­ing: En til to økter med styrketren­ing med fokus på kjernemusk­ulaturen, samt eksplosiv trening av beinmuskle­ne.

Restitusjo­n: En til to hviledager, der du tar helt fri eller nøyer deg med en veldig lett løpetur. Du kan også velge skånsom alternativ mosjon som for eksempel sykling, svømming eller en lang gåtur.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway