Aktiv Trening (Norway)

LØP LETTERE

-

Alle løpere kjenner følelsen av tunge, døde bein, som overhodet ikke kjennes ut som bein, men som to stokker montert på hoftene. Tunge bein er en kjedelig del av løperlivet og kan fort ødelegge både motivasjon og treningsgl­ede. Men de kan unngås, hvis du vet hvorfor beina kjennes ut som betongklos­ser. Vi har funnet fram de vanligste grunnene til tunge bein – og viser deg hvordan du kan unngå dem.

Alt ligger til rette for at det skal bli en fin løpetur. Vaeret er bra, fuglene synger og du har nye løpesko. Likevel kjennes beina ut som to tømmerstok­ker du naermest ikke klarer å slepe av sted, og de fem kilometern­e du har foran deg virker som en maraton. Du har med andre ord veldig tunge bein. Det kan skyldes mange ting. Kanskje er det de harde intervalle­ne fra i forgårs som fortsatt sitter i. Kanskje har du sovet for lite – eller jobbet for mye? Eller kanskje er det faktisk de nye skoene som gir deg trøbbel.

Tunge bein er ikke et begrep som beskrives i fysiologis­ke laerebøker, men likevel er det noe alle løpere kjenner til. Ofte skyldes fenomenet oppsamlet vaeske i beina.Vaesken gjør at beina rett og slett er tyngre rent fysisk, men vaesken forstyrrer også nervesigna­lene mellom muskler og hjerne, slik at musklene jobber dårligere og er mindre effektive.

Den «tunge» følelsen kan også skyldes for mye fysisk trening, at du har sittet for mye i ro eller at du er sliten i hodet av for eksempel krevende jobb eller for mange bekymringe­r. Det siste setter seg ikke fysisk i kroppen, men gjør likevel at treningen oppleves mye hardere og mer uoverkomme­lig enn hvis du er lett i hodet.

Heldigvis kan du enkelt unngå tunge bein. Spesielt hvis du får kontroll på hva som forårsaker følelsen. Nettopp det hjelper vi deg med på de neste sidene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway