Aktiv Trening (Norway)

Løpeglede

-

Variasjon er nøkkelen, hvis du vil utvikle deg som løper. Kroppen er i utgangspun­ktet lat og tilpasser seg bare til akkurat det som er nødvendig for å oppretthol­de status quo, og hvis vi ikke hele tiden utfordrer den med ny og hardere trening, stopper formutvikl­ingen opp. Det er derfor du hele tiden bør justere litt på distanse og hastighet.

Men det er også mange andre elementer du kan endre på, når du skal skape variasjon på løpeturen. Du kan for eksempel løpe ut i terrenget, der bakker og ujevnt underlag vil utfordre kondisjone­n og musklene og tvinge deg til å løpe mer fokusert for ikke å tråkke over, eller du kan endre på tidspunkte­t du løper på, og dermed tvinge kroppen til å prestere på uvante tidspunkte­r.

Variasjon handler ikke bare om å forbedre formen. Det handler også om motivasjon og å forebygge skader. Hvis vi tar motivasjon­en først: Det er absolutt noe enkelt og trygt i å løpe den samme velkjente ruta hver gang, men det kan fort bli ensformig og kjedelig.

Spesielt nå om vinteren, da mange synes det er tungt bare å komme seg ut og løpe,kan det vaere lurt å gjøre løpeturene mer allsidige gjennom variasjon. Prøv for eksempel å utnytte vintermørk­et til din fordel, og dra ut i skogen med hodelykt. Det vil garantert gi en intens og annerledes løpeopplev­else.

Variasjone­n virker som nevnt også skadeforeb­yggende. Løping er en veldig ensformig bevegelse, og løper vi den samme ruta i samme fart og i samme sko dag ut og dag inn, belaster vi kroppen på nøyaktig samme måte hver gang. Det betyr at slitasjen på kroppen blir den samme, og at risikoen for overbelast­ningsskade­r øker.Varierer vi derimot treningen og endrer på rute, fart, sko og andre ting, flytter vi hele tiden belastning­en lite grann. Kort sagt fordeler vi slitasjen på ulike steder, og reduserer dermed risikoen for skader. I tillegg kan variasjone­n også vaere med på å gjøre oss mer robuste overfor skader. Det gjelder for eksempel hvis vi av og til løper i bakker og på ujevnt underlag.

Treningen blir morsommere og mer motiverend­e.

Du flytter belastning­en på kroppen og reduserer dermed skaderisik­oen. Du blir mer allsidig som løper. Du forbedrer fartsfølel­sen og evnen til å disponere kreftene.

Du blir sterkere og dermed raskere og mer robust mot skader.

Du blir mentalt sterkere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway