Aktiv Trening (Norway)

IRONMANVM I KONA

-

En spesiell machoutfor­dring ble til en global konkurrans­e.

Det var et veddemål mellom amerikansk­e marinesold­ater om hvem som var best trent av svømmere, løpere og syklister som gjorde det første Ironman-stevnet på Hawaii til en realitet. Eller rettere sagt: Innholdet i veddemålet skulle sette rammene for konkurrans­en som skulle bli både mytisk og verdensoms­pennende. Det skjedde da John Collins kom med et interessan­t forslag:

– Vi tar svømmeruta fra Waikiki Rough Water Swim, sykkelritt­et Around-Oahu Bike Race og til slutt ruta til Honolulu Marathon. Så slår vi de sammen, og den som er først i mål, får tittelen «Ironman».

Dette var i 1977, og 18. februar året etter ble den første Ironman-konkurrans­en arrangert. Bare 15 deltakere – alle menn – sto på startstrek­en, og

12 av dem fullførte. Løpets regler og invitasjon­er besto av en håndskreve­t lapp med teksten: «Svøm 3,8 kilometer! Sykle 180! Løp 42,4 kilometer. Skryt av det resten av livet!».

11 timer, 46 minutter og 58 sekunder etter startskudd­et kom Gordon Haller i mål som tidenes første Ironman-vinner. 41 år senere satte tyske Jan Frodeno ny verdensrek­ord, da han i 2019-utgaven av Ironman World Championsh­ip løp i mål på tiden 7 timer, 51 minutter og 13 sekunder. Da hadde løpet nesten 2400 deltakere.

 ??  ?? Den enestående naturen og klimaet på Hawaii er en medvirkend­e årsak til den enorme interessen fra triatleter over hele verden.
Den enestående naturen og klimaet på Hawaii er en medvirkend­e årsak til den enorme interessen fra triatleter over hele verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway