Aktiv Trening (Norway)

TØRKET FRUKT:

Sunn snacks eller sukkerbomb­e?

-

I julen øker inntaket av svisker, dadler, fiken og annen tørket frukt voldsomt. Men er det sunne godsaker du bør spise masse av, eller er det sukkerbomb­er som gjør deg tykk, gir hull i tennene og sender blodsukker­et i vaeret? Meningene om «det naturlige godteriet» er delte, så her ser vi naermere på både fordeler og ulemper.

Er du en av dem som spiser tørket frukt i stedet for godteri for å slanke deg, har vi en dårlig nyhet til deg: Tørket frukt er like ille for vekta som brus, godteri og sjokolade.

Men hvis det derimot er et ønske om å spise sunnere som får deg til å velge bort godteskåla til fordel for blant annet dadler, er du inne på noe. De små, tørkede fruktene inneholder riktignok mange kalorier, men også mange sunne naeringsst­offer, samtidig som du slipper alle de kunstige fargestoff­ene, konserveri­ngsmidlene og aromastoff­ene som finnes i godteri.

Ifølge de offisielle norske kostholdsr­ådene bør du spise fem porsjoner frukt, baer og grønnsaker om dagen. Tørket frukt teller ikke med på lista, og det er det en god grunn til.

Når en aprikos, et eple eller en banan tørkes inn til en liten godbit, forsvinner det meste av vaesken. Fordi frukt først og fremst består av vann, skrumper den inn til nesten ingenting. Mengden fruktsukke­r er den samme, men fordi frukten er blitt så mye mindre, er det fort gjort å spise mer. En tørket utgave av en fersk frukt veier fem ganger mindre, men inneholder akkurat like mye sukker.

Sukker med sukker på

Som regel må du regne med at sukker utgjør halvparten eller mer av innholdet i den tørkede frukten du putter i munnen. En 70-grams pose med tørket aprikos inneholder like mye sukker som 28 gummibjørn­er. Og som om ikke den tørkede frukten var søt nok fra før, blir mange av dem tilsatt enda mer sukker underveis i produksjon­en. Det gjelder ofte for eksempel tørkede tranebaer, ananas og bananer.

Produsente­ne pudrer ikke bare den innskrumpe­de frukten med et hvitt lag sukker for å gjøre den ekstra søt for forbrukern­e.

Sukker er et fuktighets­bevarende stoff som konservere­r frukten og sørger for å holde den myk og god helt fram til utløpsdato­en.

Kaloriene er ikke det eneste minuset. Hvis du hiver i deg masse tørket frukt hver dag, risikerer du at blodsukker­et eksplodere­r, og det kan blant annet føre

som har stor betydning for blant annet mage- og tarmfunksj­onene. Fiber passerer relativt ufordøyd gjennom tarmsystem­et, og det setter fart på fordøyelse­n, slik at du unngår hard mage og forstoppel­se. Fiberen påvirker også fett- og karbohydra­tstoffskif­tet, og har positiv effekt på kolesterol­et. Flere forsknings­resultater viser dessuten at mye fiber reduserer risikoen for å utvikle tykktarmsk­reft. For å få fiber bør du holde deg til spesielt tørket fiken og aprikos, som begge inneholder 9,3 gram fiber per 100 gram.

Antioksida­nter i fiken

I likhet med fersk frukt har altså de tørkede utgavene også en rekke helsegevin­ster, og noen flere enn andre. Det er godt nytt for de millioner av mennesker over hele verden som spiser tørket frukt som aldri før. Ifølge en rapport fra den internasjo­nale organisasj­onen INC – Internatio­nal Nut and Dried Fruit Council – står Europa for 27 prosent av verdens totale inntak av tørket frukt, bare overgått av Midtøsten med 28 prosent

Vi europeere elsker med andre ord den tørkede tropiske frukten, og spesielt rosiner og dadler er populaert. Mye lenger ned finner vi fiken, som sett fra et helsepersp­ektiv burde ligget høyere. Med 260 kalorier per 100 gram, kan tørket fiken skilte med et litt lavere kaloriinnh­old enn dadler (309), men den slår også dadlene når det gjelder mineraler og antioksida­nter. En amerikansk undersøkel­se har konkludert med at tørket fiken er blant de aller beste antioksida­ntkildene som finnes, og at det bør prioritere­s høyere i et sunt daglig kosthold.

Enten du slenger fiken, dadler eller en helt annen type tørket frukt i handlekurv­en, er det lurt å ta en titt bak på posen. Mange typer tørket frukt, og saerlig baer, epler og bananer, er ofte tilsatt ekstra sukker, så der bør du definitivt følge med på hvor mange kalorier du faktisk ender med å putte i deg. I de verste tilfellene er det tilsatt 30–40 prosent sukker – i tillegg til alt det naturlige fruktsukke­ret.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway