Aktiv Trening (Norway)

TOK TO TOPPER PÅ ÉN DAG VINTERSVØM­MING STYRKER HJERNEN

Noen mennesker har mål om å gå 10 000 skritt om dagen. Andre, som ultraløper­en Fernanda Maciel, bestemmer seg for å løpe opp og ned to fjell i Alpene – på samme dag.

- Kilde: University of Cambridge

Den brasilians­ke ultraløper­en Fernanda Maciel hadde satt på vekkerklok­ka ekstra tidlig den morgenen. Hun hadde bare to ting hun skulle rekke i løpet av dagen, men det var også mer enn nok. Først skulle hun slå rekorden i å løpe opp til toppen av det 4061 meter høye fjellet Gran Paradiso i Italia og ned igjen, og deretter skulle hun bestige legendaris­ke Matterhorn (4478 meter). Så skulle Fernanda Maciel hjem og spise pizza. Det gjør hun alltid etter at hun har klart et av sine ekstreme mål.

Og dem har hun hatt noen av. Siden Fernanda begynte å løpe som åtteåring, har hun hele tiden satt seg ambisiøse mål. For eksempel har hun løpt opp og ned Sør-Amerikas høyeste fjell, 6962 meter høye Aconcagua i Argentina. Men denne sensommerd­agen i 2020 sto det altså hele to fjell på timeplanen. Mens sola sto opp, hoppet hun i terrengsko­ene og begynte turen mot toppen av Gran Paradiso – en tur på 20 kilometer og med 2111 høydemeter. Underveis måtte hun krabbe opp fjellsider og spenne fast stegjern på skoene for å få grep oppover isen. Da hun var tilbake fra toppen, viste klokka 4.06.59, noe som var 40 minutter bedre enn hennes tidligere personlige rekord.

Men det var fortsatt for tidlig å hvile på laurbaeren­e, for bare 100 kilometer lenger nord ventet neste oppgave: Matterhorn. Ruta mot toppen var en blanding av krevende fjelløping og utfordrend­e klatring. Fernanda Maciel hadde flere ganger tidligere prøvd å nå toppen – uten å lykkes – men denne ettermidda­gen lyktes det.

Med tårer i øynene kunne hun langt om lenge krysse av for dagens siste oppgave. Eller nest siste, selvfølgel­ig. Hun skulle jo også ringe å bestille pizza.

Svømmer du utendørs i vinterhalv­året kan du kanskje gjøre hjernen din mindre utsatt for demens. Britiske forskere har undersøkt en gruppe mosjoniste­r som svømmer vinteren gjennom i et uoppvarmet friluftsba­d i London, og for første gang bevist at kuldesjokk­et medfører økt nivå av proteinet RBM3 i blodet. Nettopp dette proteinet har i tidligere museforsøk vist seg å ha en beskyttend­e effekt mot utviklinge­n av demens. Håpet er at den nye kunnskapen på sikt kan føre til bedre behandling av sykdommen.

 ??  ??
 ??  ?? Fernanda Maciel har tidligere måttet gi opp å nå toppen av Matterhorn på grunn av frost i øynene. Denne gang lyktes hun.
Fernanda Maciel har tidligere måttet gi opp å nå toppen av Matterhorn på grunn av frost i øynene. Denne gang lyktes hun.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway