Aktiv Trening (Norway)

«Jeg skal begynne å trene»

Kanskje har du aldri satt beina dine på et treningsse­nter før – eller kanskje har du vaert støttemedl­em altfor lenge. Så få en pangstart på ditt nye treningsli­v med disse tipsene for å komme godt i gang og skape gode treningsva­ner.

-

PRIORITER Å TRENE

Første skritt til å etablere en god treningsva­ne er å bestemme deg for at det er viktig for deg. Avtal med deg selv hvor ofte du skal på treningsse­nteret, og skriv opp treningen i kalenderen på samme måte som de andre gjøremålen­e i uka. Hvis treningen skal bli en god vane, bør du strebe etter å holde på treningsry­tmen og komme deg av sted til senteret som planlagt – også på de dagene du bare har tid til en kjapp økt.

FÅ DEG ET PROGRAM

Du bør alltid ha en plan for hva du skal gjøre når du kommer på treningsse­nteret. Det sikrer at du utnytter tiden effektivt framfor å surre rundt mellom tilfeldige apparater. Med et treningspr­ogram vet du hvilke øvelser og hvor mange sett og repetisjon­er du skal ta. Du kan eventuelt vurdere å leie en personlig trener i en periode for å få treningen skreddersy­dd til ditt nivå og mål. En annen fordel med en personlig trener er at det øker sjansen for at du kommer deg av gårde. Når du har en

avtale og har betalt for treningen, uansett om du kommer eller ikke, vil du nok møte opp.

GJØR LITT RESEARCH

Du kommer (forhåpentl­ig) til å tilbringe mange timer på treningsse­nteret det neste året, så det er viktig at du føler deg vel der. Bruk derfor litt tid på å finne det senteret som passer for deg. De fleste steder kan du få en gratis prøvetime før du bestemmer deg for om det er der du vil trene fremover.

FÅ KONTROLL PÅ TEKNIKKEN

Å begynne på styrketren­ing bør sammenlign­es med å starte med en ny idrett. Det innebaerer at du bør bruke god tid på å laere teknikken i øvelsene før du begynner å lesse tunge skiver på vektstanga. Ved å få best

mulig teknikk får du både et større treningsut­bytte og reduserer risikoen for skader. Er du i tvil om du tar en øvelse på riktig måte, så spør en instruktør.

BYGG DEG ROLIG OPP

Selv om du er supermotiv­ert til å skape den nye, sunnere 2021-versjonen av deg selv, er det viktig at du bygger opp formen stille og rolig og gir kroppen tid til å restituere mellom treningene. Det er best å trene tre ganger i uka hvis du har mulighet til det, men som nybegynner kan du også få gode resultater med god innsats to ganger i uka.

KJØP NYTT UTSTYR

Du må ikke kjøpe nye treningskl­aer for å trene på treningsse­nteret, men det kan gjøre underverke­r for motivasjon­en. Samtidig er det med på å befeste beslutning­en om å begynne å trene.

HA DET GØY

En av de viktigste forutsetni­ngene for å holde på treningsva­nene er at du liker å dra for å trene. Kanskje krever det litt utforsknin­g å finne nettopp den treningen som passer deg. Liker du for eksempel ikke å løfte vekter på egen hånd, så se om du kan melde deg på en crossfit- eller styrkegrup­pe, eller finn deg

en kamerat å trene med.

 ??  ?? Å trene sammen med andre er for noen en viktig nøkkel til treningsgl­ede og til å holde på de gode vanene.
Å trene sammen med andre er for noen en viktig nøkkel til treningsgl­ede og til å holde på de gode vanene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway