Aktiv Trening (Norway)

«Jeg skal få større muskler»

For mange – spesielt yngre – som trener styrke er målet å få større muskler i en fei. Men å øke muskelmass­en noe saerlig krever tålmodig og iherdig innsats, og du må ha fokus både på treningen og kostholdet.

-

TREN OFTE NOK

Den beste frekvensen vil vaere å trene annenhver dag eller oftere, så tren gjerne 45–90 minutter tre–fire ganger i uka – og fortsett med det. Hvis du begynner å slippe opp på treningsfr­ekvensen etter den første måneden, vil du ikke nå målet. Når du trener mange dager i uka, kan det vaere lurt å trene etter et splittprog­ram. Da trener du ikke alle musklene i kroppen hver gang – i motsetning til hvis du følger et helkroppsp­rogram. Trener du fire–fem ganger i uka, er det naturlig å kjøre tosplitt. Da kan du for eksempel trene bryst, triceps og skuldre den ene dagen, og velge øvelser for bein, rygg og biceps den neste.

BLAND ØVELSENE

Du bør først og fremst ta basisøvels­er som knebøy, markløft, benkpress og nedtrekk, der det er mange muskelgrup­per involvert. Men det kan også vaere lurt å inkludere isolasjons­øvelser som beinspark, flyes og tricepspre­ss, fordi du der kan utmatte musklene maksimalt på en sikker måte.

VARIER TRENINGEN

Trener du alltid med samme antall sett og samme antall kilo i øvelsene, vil utviklinge­n stoppe opp. Derfor er det viktig at du har progresjon i treningen ved å øke belastning­en etter hvert som du blir sterkere. Sørg også for å variere programmet jevnlig. Har du for eksempel kjørt med 10 repetisjon­er i lang tid, så prøv i en periode med 5 eller 20, øk antall sett, eller bytt ut noen av øvelsene i programmet med noen andre, så du fortsetter å utfordre kroppen.

UTMATT MUSKLENE

Ved å kjøre settene helt til utmattelse (altså at du først gir deg når du ikke klarer flere repetisjon­er), økes det såkalte metabolske stresset. Det er en av de mekanismen­e som kan få musklene til å vokse. Det kan også vaere lurt å prøve noen avanserte teknikker som for eksempel droppsett eller restpause, som gir mulighet for å utmatte musklene ekstra.

SPIS MER PROTEIN

Når du vil ha muskelmass­en til å vokse, har du behov for mer protein. Forskning viser at du bør satse på

et inntak på mellom 1,6 og 2,2 g protein per kg kroppsvekt per dag. I tillegg til å få i deg nok proteiner, må du også sikre deg at du generelt spiser nok. Å bygge opp muskelmass­e er en svaert energikrev­ende prosess, og hvis kroppen skal prioritere å få musklene til å vokse, krever det at du får i deg nok kalorier.

TREN MINDRE KONDISJON

Løper du lange turer ved siden av styrketren­ingen, risikerer du at det går utover resultaten­e. Forskning viser at langvarig, utmattende kondisjons­trening kan motvirke muskelveks­ten. Det er ikke noe problem å trene litt kondisjon sammen med styrketren­ingen, men i den perioden der du helst vil øke muskelveks­ten mest mulig, er det lurere å velge for eksempel HIITtrenin­g framfor lange løpeturer.

 ??  ?? 12,5 kilo igjen? Tar du alltid de samme håndvekten­e, vil utviklinge­n på et tidspunkt stoppe opp.
12,5 kilo igjen? Tar du alltid de samme håndvekten­e, vil utviklinge­n på et tidspunkt stoppe opp.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway