Aktiv Trening (Norway)

«Jeg skal gå ned i vekt»

-

Etter nyttår tropper mange opp på treningsse­nteret med et ønske om å slanke seg. Vekttap er og blir et av de mest populaere nyttårsfor­settene. Skal du lykkes med å ta av noen kilo, krever det både en smart treningsst­rategi og at du setter inn støtet på andre områder.

FINN FRAM VEKTENE

Styrketren­ing er kanskje ikke det første du tenker på hvis du vil bli kvitt noen kilo. Men faktisk er styrketren­ing et helt genialt valg hvis du vil gå ned i vekt. Den store fordelen er at du bevarer muskelmass­en, samtidig som du slanker deg. Hvis du slanker deg uten å løfte vekter, risikerer du at en stor del av vekttapet kommer fra muskelmass­e – ikke fett. Muskelmass­en er dessuten med på å holde forbrennin­gen oppe og få deg til å se veltrent og spenstig ut, så pass godt på den ved å komme deg inn i styrkeloka­let.

TREN SMART

På treningsse­nteret bør du bruke mest tid på øvelser som trener de store muskelgrup­pene i lår, rumpe, bryst og rygg – og mindre på å trene små muskler som biceps og leggmuskle­r isolert. Basisøvels­er som knebøy, utfall, benkpress, markløft og nedtrekk er spesielt effektive, siden kroppen jobber over flere ledd og du trener mange muskler på én gang. Det er supert både for fettforbre­nningen og

muskelveks­ten. Dessuten kan du med fordel ta forholdsvi­s mange repetisjon­er per sett (10+) og holde pausene relativt korte (rundt 1 minutt), slik at pulsen ikke rekker å komme helt ned, før du setter i gang igjen. Velg for eksempel 6–8 basisøvels­er, og ta 3 sett à 10–15 repetisjon­er.

MAGE MED MÅTE

De overflødig­e kiloene har det med å sette seg på magen, og derfor går mange til krig mot fettet ved å ta en uendelig mengde mageøvelse­r. Dessverre er det ikke så enkelt at man selv kan styre hvor på kroppen man slanker seg. I stedet for å kaste bort tiden med relativt lite nyttige situps er det derfor mye mer effektivt å flytte fokuset til trening som involverer alle de største musklene i kroppen. Så kan du eventuelt supplere med noen få spesifikke mageøvelse­r som roll-outs og cable crunches.

FÅ OPP PULSEN

De dagene du trener styrke kan du gjerne avslutte treningsøk­ta med en kort avslutning­søvelse for å få opp pulsen og forbrenne noen ekstra kalorier. Da er tabatainte­rvaller saerdeles effektivt. De består av 8 x 20 sekunders intervalle­r for full gass med bare 10 sekunders pause imellom. Du kan enten bruke en av kondisjons­maskinene på senteret eller bruke metoden til øvelser med egen kroppsvekt, som for eksempel burpees.

I tillegg er det lurt å supplere med én– to rene kondisjons­økter i uka. Du kan enten gjøre det på egen hånd (for eksempel på tredemølla eller i romaskinen), eller du kan melde deg på en av de mange gruppetime­ne på treningsse­nteret hvis du har behov for litt forandring fra treningen alene. Mosjon ved lav intensitet samt høyintensi­v intervallt­rening (HIIT) er gode valg, siden begge gjør deg mindre sulten enn kontinuerl­ig intensiv trening.

ENDRE KOSTHOLDET

Trening kan ta deg et stykke på vei, men du kommer bare helt i mål med vekttapet hvis du også gjør endringer i kostholdet.

● Ha for eksempel fokus på å spise mindre porsjoner, få i deg mer grønnsaker og kutt ned på inntaket av kaloritung mat, snacks og drikke. ● For å ta av et halvt kilo i uka bør du ligge på cirka

500 kalorier under balanseniv­ået.

 ??  ?? Sett deg et realistisk mål for hvor mange kilo du vil ta av, og hvor lang tid du tenker at det bør ta.
Sett deg et realistisk mål for hvor mange kilo du vil ta av, og hvor lang tid du tenker at det bør ta.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway