Aktiv Trening (Norway)

9 tips til bedre humør i vinter

-

KOS DEG 1

Hvis trøttheten og tristheten melder seg når vinteren kommer, er det lett å bare fortsette å kjøre på som før. Og selv om løsningen ikke er å gå i dvale, er det viktig å minne seg på at vintertrøt­thet ikke er en personlig svakhet. Så tillat deg derfor å kose deg etter alle kunstens regler med levende lys, pledd og varm drikke.

HOLD DEG VARM 2

Selv om det først og fremst er det fravaerend­e lyset som gir oss lyst til å gå i hi, mener noen forskere at lavere temperatur­er også spiller en rolle. Unngå å spare så voldsomt på varmen, og pakk deg godt inn i varmt og funksjonel­t tøy når du skal ut i det kalde vintervaer­et.

FOREBYGG 3

Det er lurt å møte den kalde tiden med fulladete batterier. Sørg for å få så mye sol du kan i sommerhalv­året, slik at du har et lager å taere på når det er som mørkest eller du ikke får vaert mye ute.

FÅ NOK OMEGA-3 4

Generelt er det viktig å spise sunt og variert hvis du ikke skal gå helt i kjelleren, men det kan lønne seg å fokusere ekstra mye på de gunstige omega-3-fettsyrene. Et jevnlig inntak er flere ganger blitt forbundet med bedre humør og redusert risiko for depresjon. Fet fisk som laks, ørret, makrell og sild er de beste kildene til omega-3. Hvis du ikke liker fisk, så vurder å ta tran eller annet kosttilsku­dd.

SYKLE TIL JOBB 5

På de korteste dagene er det en utfordring å få en hel time dagslys hver dag hvis du har en vanlig fulltidsjo­bb. Da er det lurt å bruke reisetiden til og fra jobb til å vaere ute, selv om du bare får lys den ene veien.

FÅ NOK D-VITAMIN 6

Huden klarer ikke å produsere D-vitamin når det er lite sol, så mange nordmenn har underskudd om vinteren, noe som kan gi symptomer som trøtthet, muskelsmer­ter og dårlig humør. Man anslår at rundt 15 prosent av alle nordmenn lider av moderat D-vitaminman­gel, mens enda flere sliter med lett mangel. Som med omega-3 er fet fisk de beste kildene – eller du kan ta tilskudd.

SITT VED VINDUET 7

En studie ved Cornell University fra 2017 viser at ansatte som sitter og jobber ved vinduet er mer produktive og klager sjeldnere over hodepine og synsforsty­rrelser. Selv om det ikke er forsket spesifikt på sammenheng­en mellom kontorplas­s og vinterlide­lser, kan det vaere et forsøk verdt.

FÅ MØRKE OGSÅ 8

Selv om det først og fremst er lys det skorter på i vinterhalv­året, er en stabil døgnrytme nøkkelen til å komme seg gjennom den med humøret i behold. Det krever både lys og mørke. En time før du skal sove, er det lurt å unngå lys fra skjermer, siden det blå lyset bremser produksjon­en av melatonin.

BRUK LAMPE 9

En lysterapil­ampe kan hjelpe mot vinterdepr­esjon og trøtthet. Det er en spesiell lampe som lyser med 10 000 lux. Den skal stabiliser­e søvnrytmen, øke serotoninn­ivået og erstatte timene med lys du savner fra sommeren. Det beste er å bruke den tidlig på dagen, slik at det ekstra lyset ikke går ut over søvnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway