Aktiv Trening (Norway)

Butikkbran­sjen: Nå skal det gå sakte

-

Hvilke kostholdst­render blir populaere i 2021?

– Det avhenger helt av hvordan koronaviru­set utvikler seg. Fra vårt ståsted er det et tydelig før og etter korona. Før pekte alt på at trendene fra de siste årene ville fortsette i 2021. Det vil si mer sunn bekvemmeli­ghetsmat, altså sunne ferdigrett­er og halvferdig­e retter som kan tilfredsst­ille travle familier. Etter korona endret det seg totalt. Vi opplevde en fordobling av salget av mel og gjaer, samtidig som mye mer smør og sukker havnet i handlekurv­ene. Også andelen av husholdnin­ger med surdeig i kjøleskape­t steg under koronaen.

«Vi har gjenoppdag­et gamle mattradisj­oner, og interessen for matlagning har økt.»

Hva hvis vi ser bort fra koronaeffe­kten?

– Da tror vi på en fortsatt økning i salget av «politisk korrekte matvarer» i 2021. Det er produkter som signaliser­er klimabevis­sthet, dyrevelfer­d og baerekraft. Salget av kjøtt vil i så fall fortsette å falle så smått, mens salget av kjøttersta­tninger vil øke, selv om den høye veksten fra de siste årene kanskje ikke kommer til å fortsette.

Ser vi på drikkevare­r er alkoholfri øl en kjempetren­d, og det er noe vi forventer at det vil selges veldig mye av i 2021. Vi kan dessuten se at hvitvin tar innpå rødvin.

Hva skyldes endringene?

– Korona har gjort at maten har gått fra å vaere noe som helst skal vaere sunt og godt, men først og fremst skal gå fort å lage, til å vaere noe vi samles rundt og bruker mye tid på. Vi har gjenoppdag­et gamle mattradisj­oner, og interessen for matlagning har økt. Vi har ikke noen oversikt over salget av ulike deler kjøtt, men følelsen vår er helt klart at salget av kjøtt det er mer tidkrevend­e å tilberede, som skank og bryststykk­er, har økt.

Hvordan vil salget av plantebase­rt mat utvikle seg?

– Vi ser en synkende vekst i salget av kjøttersta­tninger, men det er ikke uttrykk for at det plantebase­rte er på vei ut. For vi ser samtidig at salget av kikerter, bønner, gresskar og andre mettende grønnsaker stiger. Det tyder på at mange vil ta det neste steget i en mer kjøttfri hverdag og ikke bare går for kjøttersta­tninger, men i stedet lager vegetarisk­e måltider fra bunn av.

Det er også i det lyset vi må se på skiftet fra rødvin til hvitvin. Vi spiser rett og slett lettere retter, som i høyere grad passer til hvitvin.

Hvilke matvarer kommer til å prege 2021?

– Det vil belgfrukte­r gjøre, altså kikerter, bønner og lignende. De represente­rer mange av trendene som preger kostholdet. De inneholder masse proteiner og er ernaerings­messig gode alternativ­er til kjøtt. De er baerekraft­ige med veldig lavt karbonavtr­ykk, og så tar det jo lang tid å tilberede dem. De må stå lenge for å bli myke, og deretter må de krydres og behandles på ulike måter for å få smak og konsistens. Det passer godt inn i den mer tidkrevend­e og omhyggelig­e måten å tilberede mat på som koronaen har ført med seg.

 ??  ??
 ??  ?? Erter, bønner og andre grønne kjøttalter­nativer vil vi handle masse av i 2021.
Erter, bønner og andre grønne kjøttalter­nativer vil vi handle masse av i 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway