Aktiv Trening (Norway)

Slik bør du kle deg til vinterløpi­ngen

-

Bitende kald vind. Snø og sludd. Eller en mild, solrik ettermidda­g. Vintermåne­dene byr på hele spekteret, og vi gir deg den komplette guiden til hvordan du best kler deg til løpeturene i vinter.

Vintermåne­dene er over oss, og for ivrige vinterløpe­re er det ofte en kunst å velge riktig påkledning. Med de riktige valgene får du mer ut av treningen, samtidig som løpeturen blir forvandlet til en veltempere­rt fornøyelse i stedet for iskaldt eller overopphet­et slit.

Nøkkelen er trelagspri­nsippet, der du bygger lag på lag ut ifra hva slags vaer det er. Trelagspri­nsippet er godt kjent fra ski og friluftsli­v, og går i all enkelhet ut på at du i stedet for å ta på én varm jakke, som både er isolerende, vindtett og vanntett, kler på kroppen i lag på lag innenfra.

Innerst har du ull- eller superunder­tøy, som holder deg tørr og transporte­rer fuktighete­n bort fra kroppen. Så tar du på et isolerende lag. Ytterst har du skallet, som beskytter mot vind, regn eller snø.

Fordelen med trelagspri­nsippet er at det enkelt kan tilpasses etter forholdene. Målet er at komforten hele tiden skal vaere best mulig, og at kroppen er behagelig pakket inn, slik at du kan konsentrer­e deg om den virkelige oppgaven: løpeturen.

Siden intensitet­en alltid er høy når man løper, hopper man ofte over det midterste, isolerende laget. Derimot er det innerste laget desto viktigere. Det består enten av en tettsitten­de teknisk trøye i syntetisk stoff eller en tynn ulltrøye. Men bomullstrø­ya er bannlyst og for evig og alltid degradert til hverdagsga­rderoben.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway