Aktiv Trening (Norway)

Matsosiolo­gen: Klima vil prege kostholdet

«Vi er mer bevisste på forholdene matvarene produseres under.»

- Ekspert: Jon Fuglsang er lektor, forfatter og forsker på matvaner og matkultur.

Hvilke kostholdst­render blir populaere i 2021?

– Det er vanskelig å si, for forholdet vårt til mat er fortsatt veldig variert og avhenger av hvor vi bor, hvor gamle vi er og hvilken utdanning vi har. Men når det er sagt, er det naturligvi­s noen trender som blir dominerend­e. Den overordned­e er at matvanene våre får større politisk betydning og blir en større del av identitete­n vår. Vi uttrykker hvem vi er og hvor vi hører til gjennom maten. Når vi åpner matpakka på jobben, legger ut matbilder på sosiale medier eller inviterer venner på middag, sender vi ut mange signaler om hvem vi er. Alt det vil bli tydeligere i 2021.

Hva vil vi uttrykke gjennom maten?

– Holdningen vår til – og bekymringe­n for – klimaet. Klima er en megatrend, og det vil komme til uttrykk på en rekke områder, blant annet gjennom et mer lokalt fokus når vi kjøper og lager mat. Vi vil i større grad bruke råvarer som er lokale og i sesong, og det vil vaere mer status å servere fritert grønnkål fra egen hage enn eksotiske råvarer som er importert fra Sør-Amerika. Og så fortsetter fokuset på å spise mindre kjøtt og mer plantebase­rt mat. Det sistnevnte er også en megatrend som kommer til uttrykk i matbutikke­nes økende utvalg av kjøttfrie produkter og ulike erstatning­sprodukter.

Betyr det flere vegetarian­ere og veganere?

– Nei, det tror jeg faktisk ikke. De er veldig synlige i debattene, men har ikke fått noe stort fotfeste i befolkning­en. Det er nok ikke mer enn rundt to prosent av befolkning­en som lever helt vegansk eller vegetarisk, og det er ikke noe som tyder på at det øker veldig. Men det er mange som vil spise vegetarisk i perioder, og vi vil generelt spise mindre kjøtt, for eksempel ved å putte mer grønnsaker i lasagnen eller blande inn kikerter i kjøttbolle­ne.

Hva skyldes det?

– Det kommer som følge av det økte klimafokus­et, men det skyldes også en større kritisk bevissthet om matvarer generelt. Vi er mer bevisste på forholdene matvarene produseres under og kvaliteten de har. Vi kjøper ikke lenger argentinsk­e jordbaer i desember. Dyrevelfer­d er også blitt en viktigere prioriteri­ng i handlevane­ne våre. Se for eksempel på debattene om egg fra burhøns og turbokylli­nger, og merking om dyrevelfer­d på produktene på supermarke­det.

Når det er sagt, må man huske at kjøttforbr­uket vårt har gått kraftig opp helt siden 1990-tallet, så selv om det skulle gå litt ned igjen, er vi fortsatt en befolkning som er veldig glad i kjøtt.

Hvilke matvarer vil prege 2021?

– Det er vanskelig å peke på én matvare, men jeg har stor tro på lokale grønnsaker. De represente­rer mange av de trendene om klima, helse og plantebase­rt kosthold som vil prege 2021. De lokale matbutikke­ne vil i høyere grad begynne å ha produkter som er dyrket av de lokale bøndene i området, og de vil gjøre mye ut av den gode historien som ligger i det. De vil vise bilder av gården, hvor grønnsaken­e er dyrket, skrive bondens navn på pakningen og ha fargerike beskrivels­er av produktet.

 ??  ?? Lokale grønnsaker vil få høyere status enn eksotisk frukt i 2021.
Lokale grønnsaker vil få høyere status enn eksotisk frukt i 2021.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway