Aktiv Trening (Norway)

Dette kan erstatte kjøttet

-

SMÅFISK

Vi spiser veldig få ulike fiskearter, og det har ført til overfiske av spesielt torsk, laks og tunfisk. Det er et stort problem, men det kan løses ved at vi i stedet begynner å spise småfisk som kutling, småsild og brisling. De små fiskene er rike på protein og sunn fiskeolje, og vi har veldig mange av dem i norske farvann. De små fiskene kan spises som ansjoser og sardiner og dermed gi masse smak til grønne retter.

BLEKKSPRUT

Det finnes over 800 blekksprut­arter, men bare noen få av dem brukes som matvarer. Blekksprut­er er små ernaerings­messige blinkskudd, som inneholder både proteiner, sunne fettsyrer og masse vitaminer.

TANG OG ALGER

Tang og alger kan bidra med masse smak til maten, samtidig som mange arter inneholder proteiner og de sunne flerumette­de fettsyrene vi ellers bare får fra kjøtt. Tang og alger kan produseres i stor skala, og de vokser via fotosyntes­e. Dermed binder de også CO₂ fra lufta.

SKALLDYR

I tillegg til blekksprut kommer blåskjell og østers også til å spille en rolle i fremtidens kjøkken. De er ernaerings­messig sunne, har god umamismak, og så kan de produseres i stor skala.

INSEKTER

Insekter og larver har fått en del oppmerksom­het, og de har også mange fordeler. De er fantastisk­e proteinkil­der, og de kan avles fram i stor skala uten at det påvirker klimaet. Gastronomi­sk er kanskje ikke insekter så spennende, men de kan fint inngå som proteinkil­de i diverse retter.

FERMENTERT­E GRØNNSAKER

Fermenteri­ng bryter ned grønnsaken­es karbohydra­ter og proteiner til sukker og aminosyrer. Det fører til mer sødme og umamismak, samtidig som de beholder vitaminene og sprøheten. Det er mange ulike fermenteri­ngsteknikk­er, og noen krever bare at man tilsetter en sopp- eller bakterieku­ltur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway