Aktiv Trening (Norway)

Fremtiden er lysegrønn

-

Mens mattrenden­e som kommer til å prege 2021 virker ganske gjenkjenne­lige, er det mye som vil se annerledes ut lenger inn i fremtiden. I 2050 vil vi vaere 10 milliarder mennesker på jorden, og hvis alle skal ha sunn og baerekraft­ig mat som smaker godt, må det skje ganske mye. I hvert fall ifølge en metastudie som nylig ble publisert i tidsskrift­et Frontiers in Psychology.

At det ikke er saftige biffer som vil fylle middagstal­lerkenene våre i 2050, kan vi slå fast med en gang. Men hva vil det vaere da? Vi har spurt en av forskerne som var med på metastudie­n om fremtidens matvarer.

– Når vi skal peke på fremtidens mat, må vi forstå premissene, og de er at vi må spise mer grønnsaker. Mye mer. Vi må også spise mer lokalt, og vi må redusere kjøttforbr­uket. Samtidig bør vi også spise ernaerings­messig riktig. Utfordring­en er å gjøre det uten å gå på kompromiss med smaken og følelsen i munnen som kjøttet gir. Vi kan ikke forvente at folk bare skifter ut blodige biffer med rå kikerter og brokkoli, sier professor Ole G. Mouritsen.

Han forstår godt hvorfor mange av oss synes det er vanskelig å unnvaere kjøttet, og det har han en god forklaring på

– Evolusjons­messig er vi mennesker skapt for å foretrekke sødme og umami. Det er smaker som signaliser­er mange kalorier og naeringsst­offer i form av sukker, fett og proteiner, og det var det vi hadde behov for når vi løp rundt på slettene for millioner av år siden. Det er også de smakene vi får inn med morsmelken. Skal vi lykkes med å omstille oss til grønne matvarer, må vi laere å tilføye mer smak til grønnsaken­e og frigi umamismake­n og sødmen som skjuler seg i dem. I tillegg bør vi begynne å spise nye matvarer som har de smakene vi i dag får fra kjøtt, og som også bidrar med proteiner, sier han.

Her er noen av ekspertens forslag til hva slags matvarer det kan vaere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway