Aktiv Trening (Norway)

DE BESTE STYRKEAPPA­RATENE

Noen elsker dem, andre hater dem. Men apparatene på treningsse­nteret kan gi deg masse god trening, uansett om du er nybegynner eller erfaren innen styrketren­ing. På samme måte som vektene har de beste apparatene også sine styrker. Her viser vi deg de mest

-

Bør jeg trene i apparater eller med frivekter? Det er et av de første spørsmålen­e mange stiller seg når de begynner å trene på et treningsse­nter. Det er også et spørsmål det i høyeste grad er delte meninger om. For mens noen styrkemosj­onister ser på apparatene som et håpløst ineffektiv­t valg, som på ingen måte kan måle seg med vektstenge­r og håndvekter, er det naermest umulig å dra andre ut av apparatene og over til de løse vektene.

Valget mellom apparater og vekter trenger riktignok ikke vaere enten-eller. For på samme måte som at vekter har sine fordeler, kan også de beste styrkeappa­ratene vaere et godt og effektivt valg. Det gjelder ikke minst når du er nybegynner. I starten kan treningsse­nteret kanskje virke som en uoverskuel­ig jungel av merkelig utstyr, og da er apparatene den trygge løsningen.

Det er enkelt å komme i gang der, for på apparatene er det som regel en illustrasj­on som viser hvordan de stilles inn og hvordan du gjør øvelsen. Det er også mindre krav til teknikk enn i øvelser som involverer vektstenge­r eller andre frie vekter. Og så kan det for enkelte vaere mer behagelig å «gjemme seg» litt i et apparat framfor å bevege seg inn i frivektsom­rådet, der de rutinerte kraftkaren­e holder på.

Et godt supplement

Du gjør absolutt deg selv en stor tjeneste ved å bytte ut noen av apparatøve­lsene med øvelser med vekter. Men du trenger ikke si farvel til apparatene for alltid, bare fordi du har oppnådd god grunnstyrk­e og har oppdaget at vektene ikke er så skumle. Også erfarne styrketren­ere kan få mye ut av å trene i apparater.

De er for eksempel glimrende til å isolere muskelgrup­per du vil gi litt ekstra oppmerksom­het. Så etter å ha tatt store øvelser med frie vekter, kan en tur blant apparatene vaere nettopp det som gir musklene den siste julingen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway