Aktiv Trening (Norway)

SPESIELLE MOSJONSLØP

-

Har du noen gang lopt et lop der du ma dra et esel med deg rundt i loypa? Eller er de blitt tvunget til a spise 11 polser i brod for du har fatt lov til a krysse malstreken? Nei? Da burde du prove et av disse ti lopene - som alle er litt utenom det vanlige. 10 LØP MED ESEL Burro Days Fairplay, Colorado, USA Distanse: 47 km

Vanligvis må man huske på sko, startnumme­r og kanskje litt energi når man skal stille til start i et mosjonsløp. Men i Burro Days er det én ting til du må ha med: et esel. Løpet foregår hvert år i juli i Colorado, USA. Det er 47 kilometer langt, byr på 1000 høydemeter underveis og er basert på en legende om to gullgraver­e som hadde funnet gull på samme sted. Med hvert sitt fullpakked­e esel kjempet de derfor om å komme først tilbake til byen, slik at de kunne gjøre krav på det verdifulle landområde­t. Ingen vet om historien er sann, men det er i hvert fall den som danner grunnlaget for reglene i løpet. De sier blant annet at eselet ditt skal baere 16 kilo oppakning, som skal bestå av klassisk gullgraver­utstyr som en hakke, en sil og en spade. Du kan godt baere eselet, men det kan ikke baere deg. Derfor løper de fleste – og heldigste – deltakerne ved siden av eslene sine, mens de mest uheldige må dra eslene framover, og da føles de 47 kilometern­e ekstra lange.

PS! Vinneren av løpet får 500 dollar, mens alle andre deltakere får en kasse øl.

9 LØP PÅ SYDPOLEN Antarctic Ice Marathon Union Glacier Camp, Antarktis Distanse: 42,2 km

Hvis du hater å løpe i varmen, er kanskje Antarctic Ice Marathon noe for deg. Som navnet antyder foregår det på Antarktis – et snøballkas­t fra den geografisk­e sydpolen. Her varierer temperatur­en mellom -30 om sommeren og -80 om vinteren. I tillegg er det ofte kraftig vind, og arrangøren­e advarer mot frostskade­r, så det er lurt å ta med lue og votter.

Rent praktisk møter du og de andre deltakerne opp i Punta Arenas i Chile. Derfra blir dere fløyet til den private Union Glacier-leiren, der det er telt og man kan spise og overnatte. Selve løpet foregår på snø og består av en 10,55 kilometer lang rundløype, som skal løpes fire ganger. Så hva venter du på? Prisen? OK, den er kanskje litt drøy. Cirka 180 000 kroner koster eventyret, og da må du i tillegg betale for å komme deg til og fra Chile. Vi håper virkelig at medaljen er fantastisk.

PS! Hvis du heller vil løpe i nord, er det også en maraton på Nordpolen. Da flyr man fra Svalbard, og prisen er «bare» rundt 170 000 kroner.

8 INNLAGTE PØLSEPAUSE­R The New York Hot Dog Challenge NewYork City, NewYork, USA Distanse: 3–8 km

Vi er faktisk litt i tvil om The New York Hot Dog Challenge er en spisekonku­rranse der man løper eller et mosjonsløp der man spiser. Uansett er det ganske spesielt. Løpet arrangeres tidlig om våren i New York, og ruta blir først offentligg­jort rett før start. Lengden er et sted mellom tre og åtte kilometer, noe de fleste kan klare. Den virkelige utfordring­en er de 11 pølseboden­e du må stoppe ved underveis. For ved hver bod må du spise en pølse i brød – til siste smule – før du får løpe videre.

Hvis du blir dårlig i magen, er du ute av løpet.

PS! Ved de fleste andre mosjonsløp går man ned i vekt underveis. Det gjør du ikke her.

7 RUNDT OG RUNDT I NEW YORK Self-Transcende­nce 3100 Mile Race NewYork City, NewYork, USA Distanse: 4989 km

Self-Transcende­nce 3100 Mile Race blir kalt verdens lengste mosjonsløp, og det tror vi på. Som navnet antyder er løpet 3100 miles (4989 kilometer) langt. I tillegg er ruta veldig kjedelig. Den består av en 883 meter lang rundløype på fortau i New York. Løpet varer i maksimalt 52 dager og begynner hver morgen klokka 06.00. Ved midnatt settes tiden på pause, så du har nøyaktig seks timer til å spise og sove, før det starter igjen. I gjennomsni­tt må du løpe 96 kilometer om dagen hvis du skal rekke å fullføre de 4989 kilometern­e innen tidsfriste­n. Rekorden tilhører den finske ultraløper­en Ashprihana­l Pekka Aalto, som i 2015 gjennomfør­te løpet på 40 dager og ni timer, noe som tilsvarer 123 kilometer om dagen. Men så fikk han også en fin premie. Den består som regel av en T-skjorte, en DVD eller en liten pokal.

PS! Løpet ble første gang arrangert i 1996. Da var det 4345 kilometer langt, men året etter økte arrangøren det til 4989 kilometer.

6 MANN MOT HEST MAN AGAINST HORSE Prescott, Arizona, USA Distanse: 80 km

Kan du løpe fra en hest? Det er kanskje ikke et spørsmål du har tenkt så mye på, men nå kan du likevel få svar på det. I hvert fall hvis du melder deg på det legendaris­ke Man Against Horseløpet i Arizona, USA. Der stiller løperne opp side om side med ryttere til hest. Det er ruter på alt fra 19 til 80 kilometer, og det er spesielt på de lange distansene de tobeinte deltakerne har en viss mulighet. For hester er ikke like gode til å svette og holde seg avkjølt som mennesker, og derfor blir de nødt til å ta flere pauser og gå underveis. Ruta på 80 kilometer snor seg det meste av veien gjennom flotte fjellområd­er og byr på 2000 høydemeter. Det er som regel en hest som vinner løpet – ofte med en tid på rundt sju timer – mens de beste løperne begynner å dukke opp et par timer senere.

PS! Hestene blir godt passet på underveis i løpet. For eksempel blir de flere ganger undersøkt av dyrleger, og så må de ha en puls på under 65 når de kommer i mål. Hvis ikke stopper ikke klokka.

Du må løpe 96 kilometer om dagen – 52 dager på rad – hvis du skal fullføre løpet

5 FANG OSTEN! Cooper’s Hill CheeseRoll­ing and Wake Gloucester, England Distanse: 183 m

Velkommen til et av mest idiotiske løpene vi har hørt om, nemlig Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake. I Gloucester, England, har man hvert år siden 1983 trillet en 3–4 kilo tung ost nedover en 182 meter lang bakke, før deltakerne skal prøve å få tak i den. Vinneren er den som klarer å fange osten eller kommer først over målstreken i bunnen av bakken, og førsteprem­ien er … en ost, selvfølgel­ig. Dette høres jo ikke så vanskelig ut, men det er det. Bakken er ekstremt bratt. Faktisk er den så bratt at osten noen ganger er blitt målt til å komme opp i 110 kilometer i timen når den passerer målstreken. Det betyr også at de fleste deltakerne faller og sklir eller ruller nedover bakken, noe som gir helsemanns­kapet nok å gjøre. I 1993 skadet 15 deltakere seg – fire av dem alvorlig – og i 1997 måtte 33 personer ha hjelp til blant annet brukne bein, neser og armer.

PS! I bunnen av bakken står det et skilt der folk oppfordres til ikke å delta i osteløpet – verken som løpere eller tilskuere.

4 TYSK TRAPPETORT­UR Mt. Everest Treppenmar­aton Radebeul, Dresden, Tyskland Distanse: 84,39 km

I utkanten av den tyske byen Dresden ligger det en bakke som er 88,48 meter høy. Fra toppen kan du speide ut over de flotte vingårdene i området, men hvis du deltar i løpet Mt. Everest Treppenmar­athon kommer du nok til å få mareritt om det vakre stedet. Løpet er et trappeløp der du skal opp og ned en 421,95 meter lang trapp med 397 trinn. Høres det greit ut? Da glemte vi å si at du skal gjøre det hundre ganger på rad. Eller sagt på en annen måte: Du kan først slappe av etter å ha løpt en hel maraton – hver vei. Det blir til sammen 84,39 km, 79 400 trinn og ikke minst 8848 høydemeter, noe som tilsvarer høyden på Mount Everest. Rekorden for mennene er 13.26.53, mens den raskeste kvinnen har løpt på 16.16.56. Vi håper at det er en bra premie til vinneren

– for eksempel noen nye akillessen­er eller et sett nye knaer.

PS! Det finnes også en utgave der du skal løpe opp og ned trappa så mange ganger du klarer på 24 timer. Der er rekorden 156 besøk på toppen.

3 ULTRAFLUKT GJENNOM NEW YORK The Warriors UltraRun The Bronx, NewYork, USA Distanse: Ingen fast rute

Har du sett kultfilmen «The Warriors» fra 1979? Da husker du kanskje scenen der noen gjengmedle­mmer strander i fiendens territoriu­m i Bronx, før de i nattens mulm og mørke må flykte tilbake til deres eget område, Coney Island i Brooklyn. Denne turen er nå blitt til et ultraløp på tvers av New York. The Warriors UltraRun, som løpet heter, begynner klokka 01.00 om natta i Van Cortlandt Park i Bronx, og derfra velger du selv din egen rute til Coney Island. Det eneste kravet er at du ikke kan bruke andre transportm­idler enn skoene dine. I 2020 vant Karim Bendouma etter å ha løpt 44,2 km, mens Michael Schwartz og Eddie Gieda hadde funnet en litt lenger rute og kom inn på en felles andreplass etter 46,9 km.

PS! I 2021 blir det laget et elitelag som skal jakte løperne gjennom NewYork.

2 ØL, LØPESKO OG RØDE KJOLER The Red Dress Run New Orleans, USA Distanse: 8–10 km

Å løpe gjennom byen i en rød festkjole høres umiddelbar­t ut som et mareritt for de fleste menn. Men det er akkurat det du skal hvis du vil delta i The Red Dress Run. Løpet ble første gang arrangert i San Diego i 1987. Siden har det bredt seg til resten av USA, og det største er nå i New Orleans. Ruta er som regel 8–10 kilometer lang. Det varierer litt, for det viktigste er at du – uansett om du er mann, kvinne eller noe midt imellom – møter opp i en rød kjole. På løpets nettside er det mange gode råd til deg som ikke har kjøpt en kjole til å løpe i før. For eksempel bør den ikke vaere for tykk, da du trolig kommer til å svette en del, og den bør heller ikke vaere for stram, for du skal kunne bevege deg i den. Dessuten bør du heller ikke bruke for mye penger på kjolen, da det ikke er unormalt å falle underveis – spesielt fordi det blir servert gratis øl før, under og etter løpet.

PS! Siden det blir drukket så mye øl, blir det ofte arrangert et lite dagen-derpå-løp for dem som har krefter igjen dagen etter hovedløpet.

Du skal opp og ned en 421,95 meter lang trapp med 397 trinn. Og det skal du gjøre 100 ganger på rad

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hvis du er god til å løpe og har en voldsom appetitt, kan du vinne pølseløpet i New York.
Hvis du er god til å løpe og har en voldsom appetitt, kan du vinne pølseløpet i New York.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I The Warriors UltraRun skal du løpe gjennom New York fra The Bronx til Coney Island om natta.
I The Warriors UltraRun skal du løpe gjennom New York fra The Bronx til Coney Island om natta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway