Aktiv Trening (Norway)

Super maratonsko

Adidas’ nye maratonsko er fantastisk. Med god passform, flott design og ikke minst en nyutviklet mellomsåle har tyskerne skapt en sko som kan ta opp kampen med Nikes hypede supersko.

-

ADIDAS ADIZERO ADIOS PRO

Pris: 2149 kr.

Hva: Maratonsko med innlagte karbonplat­er i mellomsåle­n. Sålehøyde: 39/29 mm. Vekt: 242 gram (str. 44). Dropp: 10 mm.

Denne har vi ventet lenge på. Faktisk helt siden Nike med lanseringe­n av den famøse karbonskoe­n Vaporfly i 2017 dyttet Adidas ned fra maratontro­nen, og (på føttene til verdens beste løpere) vant alle de store maratonløp­ene og satte et hav av verdensrek­order.

Adidas har gjort noen spede forsøk på å lage en konkurrans­esko som kunne matche Nikes. Men både den tidligere Sub2 og den nylig lanserte Adizero Pro skuffet.

Men det gjør ikke Adios Pro! Skoen markerer et veritabelt comeback for Adidas. Skoen har fått en ordentlig dose med såkalt Lightstrik­e Pro-skum i sålen. Det er et nytt skum og et kjempefrem­skritt for Adidas. Skummet er litt hardere enn ZoomX, som Nikes supersko er fylt med, men det er lett og har god sprett.

Skoen er selvfølgel­ig karbonfors­terket, men – ganske unikt – ligger karbonet delvis som en plate under haelen og delvis som fem staver (såkalte power rods) under taerne. De begrenser energitape­t i leddene i taerne masse og gir god respons i frasparket.

Overdelen er i et tynt og svaert åpent nylonstoff kalt Celermesh. Det er ikke elastisk, men sitter ganske bra, med god romslighet i forfoten og tett rundt midten av foten. Det er nesten ingen støtte i overdelen, men litt polstring i haelkappen gir brukbart grep rundt haelen.

Til å begynne med kjennes skoen veldig høy og ustabil ut på foten. Men når farten øker, er det noe helt annet. Da byr skoen på masse sprett og respons i frasparket, samtidig som støtdempin­gen er ypperlig. Det merker man spesielt etter mange kilometer, da beina faktisk ikke kjennes like slitne ut som de pleier. Skoen er en utpreget konkurrans­esko til asfaltløp. Den er best når farten er høy og du lander fremme på foten, men den fungerer også greit når man blir sliten og løpestilen ikke er like bra lenger.

Med en pris på 2149 kroner er den heller ikke så veldig mye dyrere enn andre kvalitetsl­øpesko, og i hvert fall billigere enn konkurrent­en fra Nike.

 ??  ?? 39,5 mm såle er det under skoen. Dermed holder Adidas seg rett under de tillate 40 mm.
39,5 mm såle er det under skoen. Dermed holder Adidas seg rett under de tillate 40 mm.
 ??  ?? Ekstra hull til lissene gjør det mulig å stramme skoen enda tettere rundt foten.
Yttersålen er veldig spesiell. Den er helt uten mønster og absolutt best på tørr asfalt.
Ekstra hull til lissene gjør det mulig å stramme skoen enda tettere rundt foten. Yttersålen er veldig spesiell. Den er helt uten mønster og absolutt best på tørr asfalt.
 ??  ?? Skoen veier 242 gram i størrelse 44, noe som er 50 gram tyngre enn Nikes Vaporfly. Men den kjennes ikke så tung ut.
Skoen veier 242 gram i størrelse 44, noe som er 50 gram tyngre enn Nikes Vaporfly. Men den kjennes ikke så tung ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway