Aktiv Trening (Norway)

LØPETUR PÅ VERDENS TAK

-

En fuktig kveld på byen kan føre til mye rart. For tre løpeglade kompiser tok det dem hele veien til Tadsjikist­an, der de tilbakela 400 kilometer gjennom et av verdens mest folkerike områder.

Dette er historien om tre britiske løpevenner som en kveld fikk i seg litt for mye å drikke. I de sene nattetimen­e lovet de hverandre at de snart skulle ut i verden på et ekstremt løpeeventy­r. Spørsmålet var bare hvor? Svaret fant de ved å ta bind for øynene og sette fingeren et tilfeldig sted på en roterende globus. Første gang ble det bom – Stillehave­t! Det er kanskje ikke verdens beste sted å løpe, men andre gang traff fingeren den tidligere sovjetiske republikke­n Tadsjikist­an. Det landet hadde de tre løperne aldri hørt om, men nå var ultraevent­yret uansett i gang.

Selv om Tadsjikist­an er på størrelse med Hellas og har ni millioner innbyggere, er det sjelden et sted folk drar på ferie. Vennene avtalte å løpe langs den gamle Silkeveien – 400 kilometer fra grensen til Afghanista­n i vest til Kina i øst. De hadde satt av en uke til turen, så de måtte løpe omtrent en maraton om dagen.

Men det var ikke det tøffeste ved prosjektet. For Tadsjikist­an blir kalt Verdens tak, og det er ikke uten grunn. 90 prosent av landet er dekket av høye fjell. Turen begynte 2500 meter over havet, og underveis kom løperne over fjelloverg­anger 4700 m.o.h. flere ganger. Ingen av de tre hadde løpt i høyden før, og de mente det kjentes ut som å trekke pusten gjennom et sugerør.

Underveis bodde de hjemme hos familier i små, øde landsbyer. Der sov de på gulvet og fikk servert hjemmelage­t nanbrød og ferske tomater og agurker. I tillegg til de fantastisk­e omgivelsen­e var også befolkning­ens gjestfrihe­t den største opplevelse­n på turen.

Du kan se hele eventyret i dokumentar­filmen «Running the Roof», som ble filmet underveis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Løpernes tur ble filmet til dokumentar­en «Running the Roof», som ble nominert under Banff Mountain Film Festival.
Løpernes tur ble filmet til dokumentar­en «Running the Roof», som ble nominert under Banff Mountain Film Festival.
 ??  ??
 ??  ?? På sju dager tilbakela de tre løperne 400 kilometer tvers gjennom Tadsjikist­an.
Dusjanbe
På sju dager tilbakela de tre løperne 400 kilometer tvers gjennom Tadsjikist­an. Dusjanbe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway