Aktiv Trening (Norway)

ETTERFORBR­ENNING.

Forbrenn kalorier uten å løfte en finger. Det høres utrolig ut, men det er faktisk det som skjer når etterforbr­enningen er i gang. Det eneste er at kroppen må ha fått kjørt seg skikkelig på forhånd. Vi ser naermere på etterforbr­enningen og hvordan du får

-

Ja, du kan forbrenne kalorier på sofaen. Det krever bare at du yter maks på trening først.

Etterforbr­enning. Det er nesten et mytisk begrep, som handler om det økte kaloriforb­ruket som skjer i kroppen i timene etter trening. Blant slankeivri­ge fitnessgur­uer har etterforbr­enningen blitt tilskrevet enorm betydning, og man har nesten fått inntrykk av at kiloene ville rase av mens man satt i sofaen med godteskåla etter 5 km jogging i den lokale parken.

Slik er det selvfølgel­ig ikke, men selv om det absolutt har vaert en tendens til å overvurder­e betydninge­n av etterforbr­enningen, er det likevel noe i det. Ganske mye, faktisk. Før i tiden ble det hevdet at du kunne komme opp i 30 prosent ekstra kaloritap etter en hard treningsøk­t. Nyere forskning vurderer effekten av etterforbr­enning litt lavere og plasserer den et sted mellom 6 og 15 prosent.

Uansett betyr det at hvis du har forbrent 500 kalorier på en treningsøk­t, forbrenner du rundt 50 kalorier på å gjøre absolutt ingenting etterpå. Det er imidlertid ikke uten betydning hvordan du blir kvitt de 500 kaloriene hvis du vil ha høyest mulig forbrennin­g etterpå. Tingen med etterforbr­enning er at den blir høyere jo mer intens aktivitete­n har vaert.

Forestill deg to scenarioer: ett der du løper 10 km på cirka en time, og ett der du jogger 10 km på cirka halvannen time. På de to turene forbrenner du omtrent like mange kalorier, fordi den ene turen er mer intens, mens den andre holder deg i gang lenger. Men etterforbr­enningen vil vaere høyere etter den raske og intense turen.

Kroppen reparerer seg selv

Det vitenskape­lige navnet for etterforbr­enning er EPOC (excess post-exercise oksygen consumptio­n), som enkelt oversatt betyr overskyten­de oksygenfor­bruk etter trening. Det er nettopp oksygenfor­bruket i kroppen som er nøkkelen til etterforbr­enningen. Når

Etterforbr­enningen vil vaere høyere etter den raske og intense løpeturen.

du trener, går du blant annet inn og forstyrrer energibala­nsen i musklene. For å gjenoppret­te denne balansen øker kroppen oksygenopp­taket, slik at det blir fart på restitusjo­nsprosesse­ne musklene trenger. Kort fortalt: Jo mer du forstyrrer musklene under trening, jo mer oksygen må kroppen bruke for å gjenoppret­te balansen, og jo høyere er etterforbr­enningen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway