Aktiv Trening (Norway)

4: Hvordan foregår et terrengsyk­kelritt?

-

Den vanligste konkurrans­eformen kalles rundbane eller XC, som står for Cross Country. Et slikt ritt sykles ofte i en rundløype, som ofte er 4–6 kilometer lang. Deltakerne starter i grupper etter nivå og sykler et bestemt antall minutter. Nybegynner­e sykler ofte i 40–50 minutter, mens eliten sykler mellom halvannen og to timer. Når tiden er gått, kjøres omgangen ferdig, og vinneren er førstemann over målstreken. Denne formen ble OL-gren i 1996 og er den eneste terrengsyk­keløvelsen i OL. Den går derfor under navnet XCO (Cross-Country Olympic). I tillegg finnes det utslagsrit­t, også kalt XCE (Cross-Country Eliminator) – som går på en svaert kort teknisk bane, og maraton, XCM (Cross-Country Marathon), som er lange ritt på mellom 65 og 100 kilometer, og som kanskje er best kjent blant norske mosjoniste­r.

OVER STOKK OG STEIN

 ??  ?? Konkurrans­eformen XCO foregår i en rundløype, som ofte er variert, så det både er tekniske nedoverbak­ker, slitsomme oppoverbak­ker og tempoparti­er.
Konkurrans­eformen XCO foregår i en rundløype, som ofte er variert, så det både er tekniske nedoverbak­ker, slitsomme oppoverbak­ker og tempoparti­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway