Aktiv Trening (Norway)

Verdt å vite om etterforbr­enning

-

NOEN ER FØDT TIL Å KUNNE OPPNÅ HØYERE ETTERFORBR­ENNING

Det er ikke bare intensitet­en på trening som avgjør hvor høy etterforbr­enningen din er. På samme måte som at noen mennesker er født med høyt eller lavt stoffskift­e, er det også genene som bestemmer at noen er bedre i stand til å etterforbr­enne enn andre.

Stoffskift­et kan variere 10–20 prosent fra person til person. ETTERFORBR­ENNING KJENNES IKKE I KROPPEN

En intens treningsøk­t kan gi ettersvett­ing og dirrende muskler etter treningen. Men det er ikke følelsen av kalorier som forsvinner du kjenner. Musklene kan ofte vaere støle i 24–48 timer etter treningen, fordi de fortsetter å jobbe med å reparere «skadene» du har forårsaket under trening. Men på dette tidspunkte­t er ikke etterforbr­enningen så høy. Ettersvett­ingen skyldes det enkle faktum at kjernetemp­eraturen din er blitt høy, og det gjør at du fortsatt kan vaere varm lenge etter treningen.

MAT PÅVIRKER IKKE ETTERFORBR­ENNINGEN

Det er klart at hvis du spiser masse feit mat i timene etter at du har trent, vil du fylle på med de kaloriene du akkurat har forbrent. Men du trenger ikke vaere redd for å spolere etterforbr­enningen ved å spise normalt. Mat får ikke kroppen til å slutte å forbrenne fett. Etter en intens treningsøk­t trenger musklene karbohydra­ter og proteiner for å bygge seg opp igjen, så du bør absolutt ikke gå i fastemodus etter trening.

Kroppen bruker mest energi på å fordøye proteiner, så du kan gjerne spise bra med for eksempel egg, skyr, fisk og linser. KULDE KAN PÅVIRKE FORBRENNIN­GEN

Avslutter du med en kald dusj etter trening skjer det ikke noe med etterforbr­enningen. Heller ikke hvis du sykler hjem fra treningsse­nteret i minusgrade­r. Men ekstrem nedkjøling av kroppen kan faktisk påvirke stoffskift­et. Hvis du for eksempel tar et isbad i flere minutter, vil stoffskift­et gå ned igjen etter trening. Kulde hemmer de kjemiske prosessene i kroppen som for eksempel forbrennin­g.

Kroppstemp­eraturen øker med cirka 2 grader når du trener, og stoffskift­et er ofte høyere når du er varm.

 ??  ?? 25 prosent av kroppens energiomse­tning foregår i musklene. Så jo større muskler, jo høyere forbrennin­g.
25 prosent av kroppens energiomse­tning foregår i musklene. Så jo større muskler, jo høyere forbrennin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway