Aktiv Trening (Norway)

UNNGÅ LØPE-SKADER

Skader er alle løperes mareritt og noe vi for enhver pris vil unngå. Likevel blir de fleste av oss rammet av dem med jevne mellomrom. Hvorfor det skjer og hvordan du kan unngå det, ser vi naermere på her, og du får også ti smarte måter å beskytte deg på m

-

Mellom 65 og 80 prosent av alle løpere blir skadet hvert år. Det kommer fram i en oversikt fra Yale Medicine. Selv om et par forstuede ankler og forslåtte knaer er inkludert i statistikk­en, er ni av ti løpeskader såkalte belastning­sskader. Det vil si skader som starter som murring i føtter, akillessen­er, legger eller knaer, utvikler seg over tid og til slutt blir så smertefull­e at vi må droppe løpingen helt i en periode.

Egentlig er det en veldig enkel forklaring på hvorfor vi får disse belastning­sskadene. Det får vi fordi vi belaster muskler, sener og bein mer enn de tåler. Hver gang vi trener, får vi mikroskopi­ske ødeleggels­er i muskel-, sene- og beinvev. Når vi tar pause fra treningen, reparerer kroppen de ødelagte vevene og bygger dem litt sterkere enn de var før vi trente. Det er den fundamenta­le prosessen bak all trening og forklaring­en på hvorfor trening fungerer. Kroppen legger hele tiden på litt mer.

Problemet oppstår når kroppen ikke får den nødvendige tiden til å reparere vevene. Går vi i gang med ny trening før restitusjo­nsprosesse­ne fra den forrige er gjennomfør­t, belaster vi allerede slitt vev og bryter det ned ytterliger­e. Fortsetter vi på den måten, ender vi opp med et mønster der kroppen brytes ned av treningen framfor å bli sterkere – og etter en stund blir vi skadet.

Akkurat når dette mønsteret inntreffer, er ulikt fra løper til løper. For noen vil 10–15 km løping i uka utløse skade, og for andre er det 50 eller 100 km. Noen mener at nettopp evnen til å tåle trening er den viktigste enkeltfakt­oren for hvor god idrettsutø­ver man kan bli, og at det betyr mer enn genene som for eksempel disponerer for god kondisjon, høy styrke eller lav vekt.

Hvorfor blir vi skadet?

Det er enkelt. Vi får skader fordi vi belaster vevet mer enn det tåler.

Der florerer mange myter om hvorfor vi blir skadet og hvordan vi kan unngå det. Handler det om skoene, underlaget eller mangel på riktige naeringsst­offer? Det er imidlertid ikke konkret belegg for noe av det. I hvert fall ikke hvis man skal tro vitenskape­n. Det er gjort en

rekke studier av hvilke faktorer som påvirker skaderisik­oen. En av de mest interessan­te er en stor såkalt metastudie fra 2015. Der så forskere på 15 forskjelli­ge studier av løpeskader og forsøkte på bakgrunn av dem å utlede de viktigste risikofakt­orene for løpere. De fant tre faktorer som i vesentlig grad kunne sies å påvirke skaderisik­oen.

Aller viktigst var tidligere skader. Løpere som på et tidspunkt hadde slitt med trøblete skader, hadde rett og slett mye høyere risiko for å gjøre det igjen, sammenlign­et med løpere som aldri hadde vaert skadet.

I tillegg hadde alder og treningser­faring stor betydning for skaderisik­oen. Løpere som hadde trent i mange år hadde klart lavere risiko for å bli skadet enn nye løpere. Det kan jo høres rart ut, siden man skulle tro at trening i mange år burde slite på kroppen, men hvis man unngår å bli skadet, har treningen faktisk motsatt effekt: Den gjør kroppen mer robust.

Med hensyn til alder viste forskninge­n en U-formet kurve. Det vil si at skaderisik­oen var høyest hos de unge (under 34 år) og eldre løperne (over 58 år). Løperne i alderen 34–58 år hadde lavest risiko for å bli skadet.

I studien fant forskerne også ut at løpere som gjenopptok treningen etter lang pause hadde økt skaderisik­o.

I tillegg tydet det på (her var resultaten­e riktignok ikke helt signifikan­te) at løpere som trente til maraton, løp i over seks måneder gamle sko og løp på harde underlag, hadde økt skaderisik­o. Disse faktorene påvirket for øvrig kvinner mer enn menn.

For mye og for fort

Totalt sett kan man si at de fleste faktorer som kan provosere fram en skade handler om én enkelt, mer overordnet årsak. Det er også den samme årsaken forskerne i det danske prosjektet RunSafe kom fram til da de skulle finne ut hvorfor så mange løpere blir skadet: For rask progresjon – eller too much, too fast, too soon, som man sier på engelsk.Vi blir skadet fordi vi er for ivrige når vi starter opp.Vi lar oss blende av egen framgang og kanskje også av et eller annet ambisiøst mål vi har satt oss, og løper for mye, for fort og for tidlig til at kroppen klarer å henge med.

Når det er sagt, er det viktig å nevne at de helt spesifikke årsakene til at vi blir skadet er individuel­le, og at det er mange mennesker der ute som overhodet ikke passer inn i forskninge­ns statistisk­e oversikter. Det

Løpere som hadde trent i mange år, hadde klart lavere risiko for å bli skadet.

kan vaere spesielle ting i biomekanik­ken vår – altså måten vi beveger oss på – som utgjør en forskjell. Det kan vaere våre individuel­le vevsstrukt­urer – for eksempel for korte sener eller svakt skjelett. Eller det kan vaere trenings- og skadehisto­rikken vår som gjør at akkurat vi er ekstra utsatt for en bestemt form for belastning.

Derfor er det viktigste redskapet i bestrebels­ene på å unngå skader å kjenne seg selv og klare å lytte til signalene kroppen sender. Det er ikke alltid like lett – spesielt ikke når ambisjonen­e er høye og tålmodighe­ten begrenset – men de beskyttend­e tiltakene på de neste sidene kan forhåpentl­ig bidra til å beskytte deg og din løpekropp.

 ??  ??
 ??  ?? Underlaget påvirker skaderisik­oen. Men det er ikke gitt at mykt underlag alltid er det beste. Det avhenger av skadetypen.
Underlaget påvirker skaderisik­oen. Men det er ikke gitt at mykt underlag alltid er det beste. Det avhenger av skadetypen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway