Aktiv Trening (Norway)

Skadefelle­r mange løpere går i

-

Prøver å løpe bort smertene

Selv om for eksempel ømhet og stivhet etter åtte timer på kontoret faktisk kan løpes bort, bør alle andre typer smerter ha ro. Smerte er som regel et uttrykk for at en struktur er overbelast­et, og da er ikke økt belastning svaret. Kroppene våre er riktignok så forraeders­k satt sammen at ømhet faktisk ofte forsvinner når vi kommer i gang med løpeturen. Men det skyldes bare at vevet varmes opp og smertesign­alene dempes. Det betyr ikke at skaden har forsvunnet.

Dropper gjenopptre­ningen Fysioterap­eutens evinnelige små vippeøvels­er og repetitive styrkeøvel­ser

med en myk ball er blant det aller kjedeligst­e i verden. Men husk at øvelsene har som mål å gjøre det skadde vevet sterkere, så det på sikt tåler at du løper igjen. Kutter du ut gjenopptre­ningen så fort smertene avtar, kan du vaere sikker på at skaden kommer tilbake.

Prøver å ta igjen det tapte «Uff, jeg fikk ikke trent forrige uke, så jeg må trene dobbelt så mye denne uka.» Logikken er egentlig

forståelig nok, men den fungerer ikke i praksis. Forsøker du å innhente forsømt trening, vil du veldig fort overbelast­e kroppen.

Følge andres program

Det kan virke forlokkend­e å følge et treningspr­ogram eller en metode andre har lyktes med. Men mengden, progresjon­en og intensitet­en i et program bør tilpasses deg. Vaer heller ikke slave av programmet (enten det er ditt eller andres), men vaer klar til å justere det, hvis du plutselig kjenner smerter eller murring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway