Aktiv Trening (Norway)

5 helsemåler­e som gir et glimt av fremtiden

Mange aktivitets­målere ligner hverandre og har grunnlegge­nde funksjoner som måling av aktivitet og søvn. Men det er også noen som har gått skrittet videre og peker fram mot det som kommer. Vi har valgt ut fem av de mest interessan­te.

-

Den nyskapende AMAZON HALO

Pris: cirka 1200 kr. + 400 kr. årlig for abonnement på avanserte funksjoner / amazon.com

Nettgigant­en Amazon har ventet lenge med å kaste seg inn på markedet for aktivitets­målere, men har til gjengjeld gjort det med et svaert interessan­t og annerledes produkt. Halo er mye mindre treningsor­ientert enn de fleste andre og har i stedet fokus på generell helse. Måleren skal vaere i stand til å registrere økende stressnivå gjennom stemmeanal­yse og – i samarbeid med mobilen – å regne ut kroppssamm­ensetning, fettprosen­t, muskelmass­e og lignende. Det høres kanskje utrolig ut, men igjen, algoritmen­e kan altså finne ut det aller meste hvis de konstruere­s riktig.

Til den helsefokus­erte BIOSTRAP

Pris: Fra cirka 2000 kr. / biostrap.eu

I motsetning til de fleste andre målere er Biostrap utviklet av en gjeng i helsesekto­ren med interesse for teknologi – og ikke omvendt. Det har gjort den ganske anonyme måleren til en av de mest avanserte medisinske redskapene på markedet. Biostrap utmerker seg spesielt ved sin avanserte pulsmåling, som gir dyp innsikt i stress- og restitusjo­nsnivå, og ved evnen til å måle søvnmønstr­e og søvnkvalit­et. Ved siden av kan du kjøpe flere bevegelses­sensorer til føtter og overkropp og dermed måle aktivitet og trening mer nøyaktig hvis du har en spesiell interesse for det.

Til idrettsutø­veren WHOOP STRAP 3.0

Pris: Fra 150 kr. per måned / whoop.com

Whoop er en av de mest interessan­te aktivitets­målerne på markedet – i hvert fall for idrettsutø­vere. Funksjonen­e er begrenset til to datapunkte­r, belastning og restitusjo­n, og alt handler om å finne riktig balanse mellom de to. Det er viktig innsikt for toppidrett­sutøvere, men kanskje ikke like viktig for oss andre? Whoop er koblet til en avansert app som behandler all innsamlet data og serverer det i forståelig­e tall og grafer som forteller deg når det er tid for å kjøre på med trening og når du bør slappe av. Måleren er gratis, men du må ha et månedsabon­nement til 150–250 kroner, avhengig av bindingspe­riode.

Smartklokk­eløsningen APPLE WATCH SERIES 6

Pris: Fra 4990 kr. / apple.com

Apple Watch er den mest populaere smartklokk­a – og det med god grunn. Den byr på velfungere­nde apper, et supert styresyste­m og sømløs integrasjo­n med mobilen. I tillegg disker den opp med ganske nyskapende helsefunks­joner. EKG-skanning av hjertet og måling av oksygenmet­ningen i blodet er et par av dem. Ifølge ryktene vil den neste versjonen også inneholde en eller annen form for blodtrykks­måling. I tillegg til gode helsefunks­joner fungerer klokka også fint til trening, og kan brukes til både løping, sykling og svømming.

Den diskrete OURA RING

Pris: Cirka 3000 kr. / ouraring.com

Målt på funksjoner er ikke Ouras målerring så veldig spesiell. Den måler det samme som de andre aktivitets­målerne: puls og annen hjertedata, aktivitets­nivå og relativt avansert søvndata. Det som gjør denne måleren interessan­t, er at den bare er en ring du har på fingeren. Det er i seg selv diskret, men det er også et tegn på at aktivitets­målere generelt blir mindre og mindre og etter hvert integrert i vanlige ting. Mange har spådd at de etter hvert vil vaere sydd inn i klaer og sko eller klistret på kroppen som små smarte plastre. Dermed vil vi kunne måle enda flere steder på kroppen og få tilgang til enda mer data. Oura Ring fås i alle størrelser og med ulike overflater. Du kan for eksempel koste på deg en diamantutg­ave til cirka 11 000 kroner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway