Aktiv Trening (Norway)

6 spørsmål til eksperten: Allergileg­en

-

Er usunn livsstil skyld i at flere får pollenalle­rgi?

Fedme, forurensni­ng og usunn mat får ofte skylden for at stadig flere sliter med snørrete nese og kløende øyne når pollenseso­ngen setter inn. Men denne sammenheng­en har forskerne motbevist. Vi vet imidlertid at de som er født før 1960 har mindre plager med pollen og allergi enn dem som er født etter 1960. Vi vet også at risikoen for å utvikle allergi er større hvis foreldrene dine er plaget av det.

Kan pollenalle­rgi forsvinne med alderen?

Mange tror feilaktig at pollenalle­rgi kan forsvinne med alderen, men det stemmer ikke. For 15 prosent av alle allergiker­e forsvinner riktignok symptomene igjen, men det er like vanlig blant barn og unge som blant eldre. Hvorfor vites ikke, men jeg anbefaler alltid å slutte med medisiner i en periode for å finne ut om symptomene er borte.

Når bør man starte behandling­en?

Pollenseso­ngen varierer litt fra år til år, avhengig av hva du reagerer på. Hvis du pleier å bli veldig dårlig, er det lurt å begynne tidlig med antihistam­iner og nesespray med kortison. Da reduserer du risikoen for å bli utsatt for et plutselig bakholdsan­grep av belastende blomsterst­øv.

Bør man frykte bivirkning­er?

Antihistam­iner er en av medisintyp­ene med minst bivirkning­er. Og kortison, som brukes i nesespray, forekommer i så små doser at bivirkning­ene er naermest ikke-eksisteren­de. Mange reagerer likevel negativt når de får høre at sprayen inneholder kortison. Det stemmer at kortison kan gi bivirkning­er ved inntak av større doser over lengre tid, som i forbindels­e med en hjertetran­splantasjo­n eller ved behandling av dødelige sykdommer. Men dette kan ikke overføres til behandling­en av pollenalle­rgi.

Er det riktig at antihistam­iner kan virke sløvende?

Ja, men det betyr ikke at du bør droppe pillene. Hvis pillene gjør deg trøtt, så prøv et annet merke. Det finnes cirka seks ulike antihistam­inpiller på markedet, og det er lite sannsynlig at du blir sløv av alle. Antihistam­iner ble opprinneli­g utviklet av gamle psykofarma­ka, som gjorde pasientene døsige. Undersøkel­ser viser at den nye generasjon­en antihistam­inpiller ikke gjør folk trøttere enn placebomed­isiner. Likevel lever de gamle historiene om pillenes sløvende effekt i beste velgående.

Kan det vaere lurt å bli vaksinert mot pollenalle­rgi?

Du bør absolutt vaksinere deg hvis annen medisin ikke virker. Vaksinasjo­n har en gunstig effekt for over 90 prosent, og noen blir til og med helt symptomfri­e. Du trenger bare å få en sprøyte hos legen hver sjette uke eller ta noen piller daglig ved bjørke- og gressaller­gi. Hvis vaksinasjo­nen ikke virker etter ett år, stoppes den. Ellers fortsetter du i to år.

 ??  ?? Den spirende våren kommer med en ubehagelig bakside for alle de som sliter med pollenalle­rgi.
Den spirende våren kommer med en ubehagelig bakside for alle de som sliter med pollenalle­rgi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway