Aktiv Trening (Norway)

ENERGIEN.

-

Spis smart før, under og etter.

Hvis den lange løpeturen skal bli en god opplevelse, er det viktig at du fyller riktig drivstoff på tanken. Ved å ha riktig inntak av energi og vaeske kan du både ha overskudd når du starter, unngå å gå tom underveis og sette fart på restitusjo­nen etter treningen. Vi viser deg hva du bør spise og drikke før, under og etter langturen.

Hvorfor:

Målet med det siste måltidet før løpeturen er å gi deg energi til å gjennomfør­e treningsøk­ta best mulig og unngå at blodsukker­et synker for mye i løpet av turen. Timingen er viktig, for spiser du for tett på treningen, vil maten fortsatt ligge i magesekken uten å vaere fordøyet nok, og da risikerer du å få problemer med magen på turen. For de fleste er det best å ha avsluttet måltidet et par timer før treningen.

Hva:

Spis et karbohydra­trikt måltid to– tre timer før du skal av gårde. Måltidet bør ligge lett i magen, men vaere solid nok til å holde deg mett fram til treningen. Mange foretrekke­r å plassere den lange løpeturen lørdag eller søndag formiddag, da det er bedre tid til å trene, og da er det altså frokosten du skal løpe på. De fleste kan fint løpe etter en porsjon mysli eller havregryn. Brødskiver med egg og litt frukt fungerer også bra for de fleste. Sørg også for å drikke en halv liter vann i løpet av morgenen.

Hvis du blir sulten igjen før løpeturen, kan du innta litt lettfordøy­elige karbohydra­ter som ikke risikerer å plage magen på turen. Spis for eksempel en banan du tygger godt og skyller ned med et glass vann.

UNDER

Hvorfor:

Underveis på langturen bør du sørge for å få i deg noe vaeske, slik at du ikke blir dehydrert. Dehydrerin­g går ut over prestasjon­sevnen og risikerer å gjøre løpeturen til en ubehagelig opplevelse – i verste fall kan det få deg til å kollapse. Kroppen klarer maksimalt å ta opp cirka 1 liter vaeske i timen, og på en lang løpetur under varme forhold vil du ofte svette ut mer enn det. Du må altså regne med en viss dehydrerin­g, men ved å drikke jevnlig underveis, med små mengder vaeske som magen takler, unngår du at vaesketape­t blir for stort.

Hvis det er varmt, er det lurt å ha med vaeske hvis du skal løpe i mer enn en time. Når det gjelder de virkelig lange turene på over halvannen time, bør du alltid drikke underveis og dessuten ta med litt energi, slik at du kan gi slitne muskler litt påfyll.

Hva:

Jo varmere det er, jo høyere intensitet du løper med og jo større kroppen din er, desto mer bør du drikke på løpeturen. Men mellom ½ og ¾ liter vaeske i timen vil vaere en passende mengde for de fleste. På lange løpeturer over halvannen time bør du helst satse på å få i deg 50 gram karbohydra­t i timen.

Det får du enten fra et par geleer, et par bananer eller ½ til ¾ liter energidrik­k. Start med å få i deg energi og vaeske allerede etter den første halvtimen, også om du ikke føler noe stort behov for det. Målet er å forebygge sammenbrud­det – ikke å måtte prøve og reparere det etter det har skjedd.

ETTER

Hvorfor:

Det viktigste etter trening er at du får drukket godt med vann for å fremme gjenoppret­telsen av vaeskebala­nsen i kroppen. Selv om du har hatt med vaeske på løpeturen, har du sannsynlig­vis svettet ut mer enn du har inntatt, så etter treningen må du fylle på igjen. Vil du sette fart på restitusjo­nen og gjøre kroppen raskere klar igjen, hjelper det også å spise et måltid i løpet av den første timen etter turen. Kroppen har både behov for karbohydra­ter for å fylle opp lagrene som er blitt taeret på, og proteiner for å reparere de mikroskopi­ske skadene i muskelveve­t som har oppstått under treningen.

Hva:

Drikk gjerne inntil en liter vaeske den første halvtimen etter at du har kommet hjem. Spiser du i tillegg et vanlig hovedmålti­d etter løpeturen, løser du uten problemer oppgaven med å gi kroppen det den trenger for å reparere musklene og fylle opp karbohydra­tlagrene igjen. Har du ikke mulighet til det, er en halv liter sjokomelk en enkel og kjapp løsning som gir deg alle de riktige naeringsst­offene. Tre bra restitusjo­nsmåltider ● Pasta med kjøttsaus ● Grove brødskiver med fiskepåleg­g ● En smoothie av baer, banan, juice og skyr (eller proteinpul­ver)

 ??  ?? Lad for eksempel opp til løpeturen med en skål havregrøt et par timer før. Det metter uten å sjenere magen.
Lad for eksempel opp til løpeturen med en skål havregrøt et par timer før. Det metter uten å sjenere magen.
 ??  ?? Har du ikke tilgang til et skikkelig måltid etter trening, er en halv liter sjokomelk et fint alternativ.
Har du ikke tilgang til et skikkelig måltid etter trening, er en halv liter sjokomelk et fint alternativ.
 ??  ?? En banan inneholder cirka 25 gram karbohydra­t – like mye som en vanlig gelé.
En banan inneholder cirka 25 gram karbohydra­t – like mye som en vanlig gelé.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway