Aktiv Trening (Norway)

STORT TEMA LØP LANGT

-

Er du klar til å knyte skoene og bli med på langtur? Bra! Aktiv Trenings store vårtema handler om å løpe langt. Uansett om du er en erfaren eller helt fersk løper hjelper vi deg på vei, slik at du kan oppleve magien de lange løpeturene kan fremkalle. God fornøyelse – og god tur!

Langturen. Få ting fascinerer mer ved løping enn løpeturen som strekker seg over kilometer etter kilometer. Bare se på de årelange venteliste­ne til de store maratonløp­ene, eller se på den siste rapporten fra Running USA, som konkludere­r med at ultraløpin­g er den løpedisipl­inen som opplever størst vekst for tiden.

Men hva vil det egentlig si å løpe langt? Spør du en nybegynner, virker kanskje 10 km som en uoverkomme­lig lang distanse. Spør du derimot en ultraløper, er ikke 100 km å betrakte som noe spesielt.

Rent fysiologis­k kan man si at treningstu­rer over to timer er lange. Da skjer det noe med energiomse­tningen i kroppen, den mekaniske belastning­en på vevet, energibeho­vet og lignende, noe som gjør turen vesentlig annerledes enn en på 30 minutter. Men i praksis finnes nok svaret på spørsmålet mer i hodet på hver enkelt enn i beina.

I vinter, da alt var stengt ned, arrangerte en løpeklubb et 50 km-løp som et lite plaster på såret for alle maratonløp­ene som hadde blitt avlyst. Et medlem fra redaksjone­n deltok. Til tross for at det var massevis av rutine blant løperne i gruppa – de fleste hadde løpt både 10 og 20 maratonløp – var stemningen på startstrek­en nervøs og urolig. Løperne var stillere enn de pleide, mer innadvendt­e. For hva ville skje etter de hadde passert de velkjente 42,2 kilometern­e?

Nettopp det er nok poenget. Langturen er løpeturen der vi tråkker inn på ukjent grunn, der vi ikke har vaert før og vi egentlig ikke vet hva som venter kroppen, beina og hodet. Det er den turen som flytter oss lengst både fysisk og oppe i hodet. Den krever mye, men gir enda mer tilbake. God langtur!

 ??  ??
 ??  ?? Runner’s high. Et kjent fenomen på lange prøvelser, der hjernen frigir endorfiner og gir en følelse av lykke, letthet og overskudd.
Runner’s high. Et kjent fenomen på lange prøvelser, der hjernen frigir endorfiner og gir en følelse av lykke, letthet og overskudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway