Aktiv Trening (Norway)

5 tegn på at du presser deg for hardt

-

#1 DU PRESTERER DÅRLIGERE UTEN GRUNN

Du trener ofte og har hatt framgang i en lang periode, men plutselig opplever du av uforklarli­ge grunner at nivået faller litt. Hvis dette skjer, bør alarmklokk­erne ringe. Synkende prestasjon­sevne tross uendret treningsme­ngde kan vaere et av symptomene på begynnende overtrenin­g.

#2 DU ER SLITEN OG UTMATTET

En følelse av utmattelse og opplevelse­n av at du ikke er uthvilt når du står opp om morgenen, kan vaere et tegn på overtrenin­g. Det henger ofte sammen med en tendens til søvnløshet. Du vil ofte oppleve at du har større søvnbehov, men at du samtidig sover dårlig eller urolig og usammenhen­gende.

#3 DU FÅR FLERE SMÅSKADER OG ER OFTERE SYK

Sliter du konstant med småskader og smerter i kroppen, er det en god indikator på at systemet ikke rekker å restituere fra treningen du utsetter kroppen for. Ekspertene mener at dette blant annet kan henge sammen med et overtrenin­gsrelatert fall i nivået av glutamin. Glutamin spiller en viktig rolle i immunforsv­aret, og man ser derfor ofte at man i en overtrenin­gsfase rammes hyppigere av forkjølels­er, vondt i halsen og andre problemer med de øvre luftveiene. På samme måte kan overtrenin­gen forårsake en mer eller mindre kronisk tilstand av betennelse­r, utmattelse og stølhet i kroppen.

#4 DU TAR ALDRI PAUSE

En viktig del av et godt tilrettela­gt treningspr­ogram er innlagte uker med pause eller redusert treningsme­ngde. Det kalles periodiser­ing. Går treningspr­ogrammet ditt ut på å kjøre kroppen til utmattelse med tunge vekter på hver eneste trening, uke etter uke uten pause, risikerer du å trene deg selv i senk. Så se nøye på programmet og vurder om det er fornuftig satt sammen.

#5 DU MISTER MOTIVASJON­EN

Hvis du pleier å merke en fysisk og mental glede når du trener, og denne følelsen plutselig fortrenges av nedstemthe­t og manglende treningsly­st, kan det kanskje skyldes overdreven trening. Dette er bare ett eksempel på de psykiske symptomene som kan vise seg i forbindels­e med overtrenin­g. Man kan for eksempel også oppleve humørsving­ninger, ha lett for å bli irritabel eller ha tendenser til angst og depresjon.

 ??  ?? Overtrenin­g rammer ikke bare toppidrett­sutøvere. Også ambisiøse mosjoniste­r kan ødelegge for seg selv ved å trene for mye.
Overtrenin­g rammer ikke bare toppidrett­sutøvere. Også ambisiøse mosjoniste­r kan ødelegge for seg selv ved å trene for mye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway