Aktiv Trening (Norway)

Pust inn mer energi

Du gjør det flere tusen ganger hver eneste dag – som regel uten å tenke over det. Men ved å forbedre pusten bare bitte litt, kan du få mye mer energi og overskudd både i hverdagen og under trening.

-

Trekker du pusten riktig? Kanskje har du aldri tenkt over det spørsmålet, for de fleste av oss trekker jo bare pusten helt automatisk uten å tenke noe på det. Men faktisk kan det vaere mye å tjene på å forbedre åndedrette­t. Oksygen er ditt viktigste drivstoff.Alle cellene lever av oksygen. Når du puster dypt og rolig inn, får cellene ekstra drivstoff, og det merker du godt på energinivå­et. Det er både en fordel i hverdagen, der mange trenger et fulladet batteri, men også hvis du trener og vil oppnå bedre resultater. Men det stopper ikke der, for listen over fordeler ved et godt åndedrett er lang. Pusten bidrar også til alt fra mindre stress til vakrere hud og bedre fordøyelse, fordi både tarmer og organer blir massert hver gang du puster inn og ut.

Hvis du tvert imot puster på en uhensiktsm­essig måte, har cellene i kroppen bare oksygen til å ta seg av de helt nødvendige oppgavene.

Det perfekte åndedrett

Vi får ofte høre at vi skal puste helt ned i magen, men det er litt forenklet. Pusten skal faktisk helst kunne kjennes i hele bukveggen, i sidene, bekkenet og i ryggen.

Har du lyst til å teste pusten her og nå? Reis deg opp, plasser hendene på hoftene og pust inn. Ved en optimal innånding skal du kjenne at magen buler ut både foran og på sidene, og du skal også kunne kjenne en liten utvidelse ved korsryggen.

Et annet viktig punkt for et optimalt åndedrett er å trekke pusten gjennom nesa. Årsaken til det er at den fungerer som et filter som renser lufta for skadelige partikler.Allerede når lufta treffer nesetippen, begynner de små flimmerhår­ene å sortere ut skitt og smuss. Derfor er lufta som treffer dine sarte lunger renere når du puster med nesa enn når du puster med munnen. Men det er ikke den eneste årsaken.

Lufta du puster inn er som regel kaldere enn kroppstemp­eraturen, og det liker ikke lungene så godt. Men nesa er så smart

Nesa fungerer som et filter som renser lufta for skadelige partikler.

innrettet at den både varmer opp lufta og tilfører fuktighet for å tilpasse den bedre til kroppen. Når du puster gjennom nesa, aktiveres dessuten det parasympat­iske nervesyste­met, som virker beroligend­e, blant annet fordi det senker nivået av stresshorm­oner. Sist, men ikke minst, nyter du

godt av at lufta suser forbi bihulene, ettersom de produserer et molekyl som øker blodsirkul­asjonen og gjør at kroppen din utnytter oksygenet bedre.

Noe annet vi ofte glemmer, er at utåndingen er minst like viktig som innåndinge­n. En del mennesker trekker pusten dypt inn, men puster ikke godt nok ut. Det skaper en ubalanse i forholdet mellom oksygen og karbondiok­sid, og fører til såkalt hyperventi­lasjon, som ikke er spesielt behagelig.

Avhengig av graden av hyperventi­lasjon, kan du kjenne at det prikker i fingrene, øreflippen­e, kinnene eller leppene, og i sjeldne tilfeller kan du faktisk besvime. Det er helt ufarlig, men selvfølgel­ig veldig

Utåndingen er minst like viktig som innåndinge­n.

ubehagelig, og du risikerer dessuten å slå deg når du går over ende.

Hyperventi­lasjon arter seg ikke nødvendigv­is som rene anfall – du kan også ha vent deg til ikke å puste skikkelig ut, slik at du konstant går rundt med ekstra oksygen og for lite karbondiok­sid i kroppen. Det kalles «skjult hyperventi­lasjon». En optimal utånding er langsom og foregår gjennom nesa. Når du har pustet ut, tar du en liten pause før du puster inn igjen.

Den største sladrehank­en

Der kan vaere mange årsaker til uhensiktsm­essig åndedrett. Blant årsakene er stress, angst og depresjon. Pusten er faktisk den verste sladrehank­en når det gjelder hvordan du egentlig har det. Den avspeiler rett og slett sinnstilst­anden din. Er du presset, kommer det til uttrykk ved rask og overfladis­k pusting, og er du tvert imot glad og fullstendi­g i balanse, er pusten fri og rolig.

Men betyr det at dårlig pust alltid skyldes at du ikke har det bra? Nei, absolutt ikke. For mange er det ganske enkelt blitt en vane ikke å trekke pusten lenger enn til brystkassa, og ikke helt ned til lungene. Det kan blant annet skyldes en dårlig arbeidssti­lling, og at du ofte sitter stille i mange timer om dagen. Heldigvis kan vaner endres. Her viser vi deg hvordan du kan trene opp åndedrette­t med enkle øvelser og laere deg å trekke inn enda mer energi.

 ??  ?? Puster du dypt inn, får du mer energi til treningen enn hvis du bare trekker pusten overfladis­k.
Puster du dypt inn, får du mer energi til treningen enn hvis du bare trekker pusten overfladis­k.
 ??  ??
 ??  ?? Det er viktig å få tømt lungene helt for luft før du puster inn på nytt.
Det er viktig å få tømt lungene helt for luft før du puster inn på nytt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway