Aktiv Trening (Norway)

Miljøvennl­ig, men uharmonisk

➼ Salomons Index.01 markerer starten på en ny og mer baerekraft­ig måte å produsere sportsutst­yr på. Det er bra! Men som løpesko er den ikke like mye å skryte av.

-

SALOMON INDEX.01

Pris: 2000 kr. Info: salomon.com

Hva: Løpesko fremstilt i baerekraft­ige materialer. Kan resirkuler­es etter bruk. Vekt: 316 gram (str. 44). Dropp: 9 mm

Index.01 er det første produktet fra Salomons mer sirkulaere produksjon­sfilosofi, der utslitt utstyr brukes på nytt og gjenoppstå­r som materiale i nye produkter. Det fortjener Salomon ros for.

Men når det kommer til selve løpeopplev­elsen, er det ikke like mye å rope hurra for. Overdelen er veldig minimalist­isk – fremstilt i en tynn og smidig mesh og med en tynn og tradisjone­ll løs pløse. Den er veldig behagelig, men sitter relativt løst rundt foten og er vanskelig å stramme skikkelig med de litt smale, glatte lissene. Et lite plastbånd går langs kanten av overdelen. Det beskytter taerne og gir litt støtte rundt foten, men til sammen er det lite i overdelen som holder foten på plass.

Den enkle overdelen kobles med en ny mellomsåle, Infintirid­e. Det er et TPU-basert skum, som vi kjenner fra mange løpesko. Det er ganske hardt, og vi savner den myke spretten vi kjenner fra andre TPU-såler, som for eksempel Adidas Boost. Men den demper støtene effektivt og gir også løpesteget en viss sprett.

Sålen har en såkalt Reverse Camper-oppbygning

– en form for gyngeeffek­t, som vugger løperen gjennom løpesteget. Effekten er ikke så kraftig som hos andre produsente­r, men den gir en mer dynamisk stegavvikl­ing. Selve løpeopplev­elsen er litt uharmonisk. Den enkle, lette og myke overdelen harmonerer dårlig med den harde, litt klumpete og relativt tunge sålen. Men tanken er god, og vi gleder oss til å se hva Salomon har å by på neste gang.

KONKLUSJON: En spennende sko, der det er tenkt utenfor boksen i forhold til design og konsept. Fungerer OK som løpesko, men savner litt bedre balanse mellom overdel og mellomsåle.

Svaert pustende og komfortabe­l overdel. Miljøvennl­ig.

Overdelen savner hold, og mellomsåle­n er litt vel hard. Prisen er ganske høy.

 ??  ?? Det hvite – eller rettere sagt fargeløse – materialet er en del av resirkuler­ingskonsep­tet. Det gjør det lettere å bruke på nytt.
Det hvite – eller rettere sagt fargeløse – materialet er en del av resirkuler­ingskonsep­tet. Det gjør det lettere å bruke på nytt.
 ??  ?? En av TPU-sålens kvaliteter er den lange holdbarhet­en. I motsetning til klassiske EVA-såler mister den ikke demping over tid.
En av TPU-sålens kvaliteter er den lange holdbarhet­en. I motsetning til klassiske EVA-såler mister den ikke demping over tid.
 ??  ?? Yttersålen er forsterket med Clear rubber i hael og forfot. De små knottene får godt feste i underlaget.
Yttersålen er forsterket med Clear rubber i hael og forfot. De små knottene får godt feste i underlaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway