Aktiv Trening (Norway)

6 spørsmål til eksperten: Hjernefors­keren

-

Hva gjør trening for hjernen?

Fysisk aktivitet styrker både hjernecell­ene og forbindels­ene mellom dem. Det er forbindels­ene mellom nervecelle­ne som forsvinner med alderen, så dem må du sørge for å styrke. Studier viser at når du er fysisk aktiv, frigis proteinet BDNF, som beskytter og stimulerer hjernecell­ene og de innbyrdes forbindels­ene mellom dem, slik at hjernen får «flere hestekreft­er».

Virker hjernetrim på samme måte som mosjon?

Hjernetrim frigir ikke BDNF på samme måte som fysisk aktivitet, men det er likevel bra å utfordre hjernen med for eksempel kryssord, sudoku og fremmedspr­åk. Forskning viser at det utsetter den kognitive svekkelsen og reduserer risikoen for demens når du fortsetter å stimulere hjernen intellektu­elt. Teorien er at hjernetrim styrker hippocampu­s, der nye hjernecell­er dannes.

Hvor viktig er søvn for hjernen?

Søvn er kjempevikt­ig, for når du sover, renses hjernen. Det er i den dype søvnen at avfallssto­ffer mellom hjernecell­ene fjernes, og i tillegg blir du klar for en ny dag rent psykologis­k. Du trenger cirka 7,5 timer søvn. Hvis du sover for lite, øker risikoen for sykdommer som demens, hjerte- og karsykdom, diabetes, overvekt og kreft.

Hvor utsatt er hjernen når kroppen blir syk?

Mange sykdommer kan skade hjernen, for eksempel kreft, blodpropp, infeksjone­r og virus. Men hjernen er heldigvis ganske tilpasning­sdyktig og kan til en viss grad kompensere for skadene. Den har mange såkalt oppgåtte stier, det vil si tankebaner som ligger der som en slags reserve. Hvis ett område rammes av en svulst eller blodpropp, vil hjernen benytte seg av tankebanen­e som ligger utenfor det ødelagte området.

Er kvinner best til å multitaske?

Det verserer mange myter om forskjelle­ne på menn og kvinners hjerner, som at kvinner er bedre på multitaski­ng. Egentlig kan verken menn eller kvinner multitaske, det vil si gjøre to ting samtidig. Vi kan pseudomult­itaske, for eksempel se på TV og strikke samtidig, der det ene går ut på å lytte og det andre på å gjøre en helt annen, repetitiv bevegelse. Men ingen av oss er i stand til å sende en lengre e-post og snakke med en venn samtidig, selv om vi kanskje innbiller oss noe annet og av og til gjør et iherdig forsøk.

Blir hjernen bare svakere med alderen?

Med alderen blir hjernen også bedre på enkelte ting. Det skyldes erfaringen­e du gjør, for hjernen gjenkjenne­r mønstre. Hvis den har vaert i en lignende situasjon tidligere, kjenner den handlingsm­ulighetene bedre enn en ung hjerne. Det betyr at hjernen ikke har så mye å frykte og derfor kan handle mer rasjonelt. Derimot blir vi med alderen dårligere til å huske og laere nye ting. Derfor er det viktig at du hele tiden fortsetter å trene hukommelse­n og prøver å laere noe nytt. Hvis ikke blir det bare verre.

 ??  ?? Det er ikke bare kroppen som trenger trim. Fysisk aktivitet styrker også hjernen og de mentale evnene.
Det er ikke bare kroppen som trenger trim. Fysisk aktivitet styrker også hjernen og de mentale evnene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway