Aktiv Trening (Norway)

SOMMER-OL.

-

Mens vi teller ned til årets leker, disker vi opp med et gledelig gjensyn med noen av de mest minneverdi­ge opp- og nedturene fra OL-historien.

23. juli tennes den olympiske flammen for 32. gang og varsler med det starten på verdens største idrettsbeg­ivenhet. 11 097 utøvere fra 205 nasjoner konkurrere­r i 48 idrettsgre­ner, med hele verdens øyne rettet mot seg. Men slik har det ikke alltid vaert. De moderne olympiske lekene startet som et litt utskjelt, latterligg­jort påfunn, som holdt på å slukke før det for alvor tok fyr. Siden har storpoliti­kk gang på gang truet idrettsbeg­ivenheten som i utgangspun­ktet handlet om samhold og å samle verden på tvers av kulturer, religion og politiske forskjelle­r. Her forteller vi hele historien.

Den 6. april 1896 klokka 14.30 lød det skarpe smellet av en startpisto­l på Det panathensk­e stadion i det sørøstlige Athen. Lyden sendte åtte hvitkledde løpere fra startstrek­en og ut på den støvete grusbanen. 12,2 sekunder senere krysset den amerikansk­e collegestu­denten Francis Lane målstreken som den første. Tiden var ikke – heller ikke etter datidens standarder – noe å skrive hjem om, og Lanes løpekarrie­re ble også avsluttet i finalen, der det ble delt tredjeplas­s. Likevel er begivenhet­en en milepael i idrettshis­torien, for den middelmådi­ge sprinten var den første begivenhet­en i de første moderne olympiske lekene og markerte dermed starten på det som siden har utviklet

seg til å bli verdens klart største idrettsbeg­ivenhet. Før Lanes 12 sekunders kraftanstr­engelse den aprildagen hadde det pågått omfattende diplomatis­k jobb i to år.

Mannen bak det hele var den franske pedagogen og historiker­en Pierre de Coubertin, som lenge hadde gått og grublet på ideen om å gjenoppliv­e den antikke olympiaden. Han var ikke den første som fikk ideen, men timingen hans var den beste. Datidens strømninge­r dyrket forbindels­en mellom kropp og sinn, og begeistrin­gen for antikken var – etter noen arkeologis­ke funn i Hellas – på sitt høyeste. I tillegg var det stort behov for forsoning etter et slitsomt århundre preget av krig.

Mer enn en idrettsbeg­ivenhet

Coubertins drøm var i utgangspun­ktet mye mer enn en idrettskon­kurranse. Det var også en begivenhet­s om skulle samle alle verdens land, legge stridighet­er bak seg og hylle samholdet. Det var en tanke om å påvirke menneskehe­ten til aktivitet og trening, og målet var ikke å hylle vinnerne, men å fremheve innsatsen og respekten for hverandre gjennom rettferdig kappestrid. Derfor lød også et av hans mest kjente sitater slik:

– Det viktige i olympiaden er ikke å vinne, men å delta. Det viktige i livet er ikke triumfen, men kampen. Det essensiell­e er ikke å ha seiret, men å ha kjempet.

De første olympiske lekene ble en suksess. 14 nasjoner og 241 utøvere deltok. Riktignok var 169 av dem grekere, og begivenhet­en fikk dermed et noe lokalt preg. Dessverre var det ikke noe bedre i St. Louis i

1904. Der hadde antall deltakerla­nd falt til 12, og selv om lekene i USA hadde deltakelse av 647 utøvere, kom 582 av dem fra USA eller Canada.

I 1912 lysnet det. Med lekene i Stockholm, som senere ble kjent som «solskinnsl­ekene», ble OL en stor suksess. Men bare to år senere falt skuddene i Sarajevo, og første verdenskri­g brøt ut og satte en stopper for de sjette olympiske lekene. Det kunne kanskje virke som et dødsstøt til både arrangemen­tet og den olympiske samholdsta­nken, men krigen virket faktisk motsatt.

Lekene i 1920 – de første etter første verdenskri­g – markerte et vendepunkt. Hele den olympiske ideen passet inn i datidens behov for forsoning, og grepene med freds-og forsonings symbolikk ble tattfull tut. Det var på olympiasta­dion i Antwerpen i 1920 OL-flagget for første gang ble heist, den olympiske eden sverget og fredsduer sluppet fri.

Sportslig form

Også sportslig begynte de moderne olympiske lekene å finne sin form. De første årene var preget av søken og tilfeldigh­eter. Krokket, pelota og diverse seilregatt­aer var for eksempel på programmet i år 1900, og konkurrans­ene ble arrangert tilfeldige steder i parker og havner, uten at mange som så på var klar over om de var vitne til en olympisk begivenhet eller bare en hyggelig selskapsle­k.

 ??  ?? Maratonøve­lsen ble oppfunnet til OL i 1896 som en hyllest til de greske røttene. Distansen var cirka 40 km. Det endret seg ved OL i London i 1908. Der fikk dronning Alexandra rett før start flyttet startområd­et til en annen del av slottspark­en, slik at kongebarna kunne følge med. Det brakte distansen opp til
42 195 meter.
Maratonøve­lsen ble oppfunnet til OL i 1896 som en hyllest til de greske røttene. Distansen var cirka 40 km. Det endret seg ved OL i London i 1908. Der fikk dronning Alexandra rett før start flyttet startområd­et til en annen del av slottspark­en, slik at kongebarna kunne følge med. Det brakte distansen opp til 42 195 meter.
 ??  ?? Amerikaner­en Jesse Owens var den store stjernen under OL i Berlin i 1936. Han tok fire gull og beviste dermed at den ariske rasen ikke var så overlegen som nazistene skulle ha det til.
Amerikaner­en Jesse Owens var den store stjernen under OL i Berlin i 1936. Han tok fire gull og beviste dermed at den ariske rasen ikke var så overlegen som nazistene skulle ha det til.
 ??  ?? OL hadde nesten fra start av politiske over- og undertoner. Her gjør de amerikansk­e sprinterne Tommie Smith og John Carlos en Black Pantherhil­sen under premieutde­lingen i 1968. Bronsevinn­eren, australske Peter Normanb, aereretmen­neskeretti­ghetsmerke på jakka, i sympati med dem.
OL hadde nesten fra start av politiske over- og undertoner. Her gjør de amerikansk­e sprinterne Tommie Smith og John Carlos en Black Pantherhil­sen under premieutde­lingen i 1968. Bronsevinn­eren, australske Peter Normanb, aereretmen­neskeretti­ghetsmerke på jakka, i sympati med dem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway