Aktiv Trening (Norway)

ELEKTROLYT­TER.

-

Hva er det for noe egentlig, og når er det noe poeng å putte det i drikkeflas­ka?

er livsviktig, men heldigvis får de fleste av oss dekket behovet gjennom maten. Men trener du lenge i varmen, eller mister mye salt gjennom svetten, kan du ha ekstra behov for elektrolyt­ter. Her er de seks viktigste tingene du bør vite om de essensiell­e stoffene.

1 HVA ER ELEKTROLYT­TER?

Elektrolyt­ter er mineraler eller salter som finnes naturlig i vaeskene i kroppen. De vanligste er natrium, kalium og klor. Du får saltene gjennom det du spiser og drikker, og utskiller dem med urin, avføring og svette. Du kan ha både for mange og for få elektrolyt­ter i kroppen. De viktigste elektrolyt­tene er natrium og kalium. Man kan måle med en blodprøve om man har nok elektrolyt­ter i kroppen.

2 HVORDAN VIRKER ELEKTROLYT­TER I KROPPEN?

Elektrolyt­tene er involvert i mange viktige prosesser i kroppen, blant annet fordøyelse­ssystemet, nervesyste­met samt muskel- og hjertefunk­sjoner. Og så er de ikke minst viktige for at kroppen kan bevare den rette vaeskebala­nsen, ettersom de hjelper til med å binde vaesken til cellene i kroppen.

3 HAR JEG BEHOV FOR ELEKTROLYT­TILSKUDD?

Er du sunn og frisk og har et vanlig kosthold, får du generelt i deg rikelig med elektrolyt­ter. Faktisk inntar mange av oss for mye natrium i form av salt i maten, noe som gir risiko for høyt blodtrykk. Under spesielle omstendigh­eter, da kroppen mister mer vaeske enn normalt, kan du ha behov for økt inntak av elektrolyt­ter. Det kan skje ved disse tilfellene:

Veldig varmt klima, da du svetter mye.

Omgangssyk­e med oppkast eller diaré.

Behandling med vanndriven­de medisin, slik at mer vaeske går ut gjennom urinen.

Visse hjerte-, nyre- og leversykdo­mmer, som kan også gi spesielt elektrolyt­tbehov.

4 HVA ER TEGNENE PÅ ELEKTROLYT­TMANGEL?

Mangler du elektrolyt­ter, vil kroppen som regel reagere med disse symptomene:

Forvirring

Sløvhet

Utmattelse

Muskelkram­per

Et elektrolyt­tunderskud­d vil ofte oppstå i forbindels­e med vaeskemang­el. Et tegn på at du mangler vaeske, er – ikke overrasken­de – at du er tørst, men ofte vil du allerede vaere litt dehydrert når tørsten melder seg. Evnen til å føle at du er tørst reduseres også med alderen.

Andre symptomer på vaeskemang­el er:

Tretthet

Hodepine

Svimmelhet

Kvalme Konsentras­jonsvanske­r

I sjeldne tilfeller kan du også mangle elektrolyt­ter hvis du har drukket altfor mye vaeske og dermed skylt ut mye av saltene i kroppen. Hvis du drikker over tre liter vaeske om dagen, bør du passe ekstra på at du også får i deg salt.

5 HVORFOR HOLDER DET IKKE MED VANN HVIS JEG MANGLER VAESKE?

Hvis vaesketape­t er høyt, mister du ikke bare vaeske, men også elektrolyt­ter. Derfor har kroppen også behov for salt og sukker for å få rettet opp salt- og vaeskebala­nsen igjen. De to tingene avhenger av hverandre. Drikker du bare vann, tynner du ut elektrolyt­t-innholdet i kroppen og forverrer problemet. I milde tilfeller av saltmangel kan du rette det opp ved å få i deg salt gjennom mat og drikke etterpå.

Lag din egen elektrolyt­tdrikk

Den viktigste elektrolyt­ten er natriumklo­rid, altså vanlig salt, og kortsiktig kan du komme langt ved å lage en drikk med sukker, vann og salt. Har du et vedvarende økt elektrolyt­tbehov kan det vaere lurt å velge en ferdigblan­det drikk eller pulver, som også inneholder kalium og andre elektrolyt­ter.

6 HAR ELEKTROLYT­TER BIVIRKNING­ER?

Det er viktig ikke å innta elektrolyt­ter som tilskudd hvis du ikke har behov for det. For det er risiko for bivirkning­er – på sikt alvorlige bivirkning­er for hjerne og hjerte. Men har du tenkt å ta elektrolyt­ter under en konkurrans­e eller for eksempel en maraton, er det lurt å ha testet produktet først, slik at du er sikker på at magen din tåler det.

 ??  ?? Dehydrerin­g og høy varme er en kombinasjo­n som kan føre til varmestres­s, der kjernetemp­eraturen stiger.
Dehydrerin­g og høy varme er en kombinasjo­n som kan føre til varmestres­s, der kjernetemp­eraturen stiger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway