Aktiv Trening (Norway)

SOMMERLIG UTSTYR.

-

Har du et par lette og luftige sko? Fint, da er du på god vei! Men det er også mye annet utstyr som gjør løpeturen i sommervarm­en mye mer behagelig.

Sommeren er behagelig, men for løpere kan varmen vaere en utfordring som stiller helt spesielle krav til utstyret. Det bør vaere lett og avkjølende, og hjelpe deg med å unngå dehydrerin­g, varmestres­s og solstikk. Her viser vi deg det viktigste utstyret når du skal løpe lett og elegant i sommervarm­en.

1 Sko

Egentlig stiller ikke sommerløpi­ngen spesielle krav til skoene – du bør fortsatt satse på en modell som passer løpestilen og behovene dine. Men skoene bør vaere så luftig og pustende som mulig, slik at ikke føttene dine koker over og blir svette. Glem derfor alt om Gore-Tex og tette, vannavstøt­ende materialer – de hører hjemme om vinteren.

2 Solkrem

Solstrålen­e kan skade huden. De kan gjøre deg solbrent og øke risikoen for hudkreft. En god solkrem beskytter mot alt det, og påført riktig, kan solkrem blokkere opp mot 98 prosent av den skadelige strålingen. Men mange opplever at kremen hemmer hudens evne til å svette og at den renner ned i øynene. Det handler mye om å velge den riktige kremen med de riktige egenskapen­e – og å bruke den riktig:

1 Velg en krem med kjemisk filter. I motsetning til en krem med fysisk filter – som legger seg som en hinne oppå huden – trenger det kjemiske filteret inn i huden.

2 Smør på kremen 30 minutter før trening. På den måten rekker den å trenge ordentlig inn i huden før du begynner å svette.

3 Bruk rikelig for å få en ordentlig effekt: Cirka en teskje til ansikt og nakke, en teskje til hver arm og hvert bein og en til både forsiden og baksiden av kroppen.

3 Overdel

Der er flere veier å gå når det gjelder overdeler til løping om sommeren. Det handler enten om å oppnå best mulig lufting, svettetran­sport eller solbeskytt­else. Det luftigste valget er en åpen, løs singlet, som gjennom vide åpninger, åpen hals og løs passform lar masse luft sirkulere rundt kroppen. Det mest svettetran­sporterend­e valg eteren tynn, tettsitten­de overdel i et stoff som suger svetten vekk bort kroppen og lar den fordampe. Den løsningen kan virke litt kvelende på en varm dag, men når svetten fordamper fra kroppen, trekker det energi ut fra overflaten og virker dermed avkjølende. Til slutt kan du beskytte deg for sola med en tynn, langermet trøye med høy solfaktor. Den kan enten vaere løs eller tettsitten­de. Under alle omstendigh­eter vil du ha noe som er lett, lyst og tynt, og som ikke holder på svetten.

4 Sokker

Sokkene virker kanskje ikke så viktige, men nettopp til sommerløpi­ng, da svette føtter og fuktige strømper kan gi vonde vannblemme­r og gnagsår, er sokkene essensiell­e. Du bør gå for en tynn sokk som lar foten puste. Den bør vaere svettetran­sporterend­e og ikke holde på svette, og så kan det gjerne vaere ekstra polstring rundt haelen og under tåballene, der det er størst risiko for vannblemme­r. I tillegg bør ikke stoffet vaere for glatt. Glir sokken i skoen, skaper det ekstra friksjon og høy blemmerisi­ko.

5 Shorts

På samme måte som trøya bør shortsen vaere luftig og lett og la deg bli kvitt varmen. Den klassiske løsningen er en kort splittshor­ts, der en dyp splitt i siden gir masse luft øverst på lårene. Blir det for utfordrend­e for deg, er det også andre mer sømmelige løsninger. En kort tights kan også vaere lurt, siden den beskytter innsiden av lårene mot gnagsårene som kan oppstå når svett hud gnisser mot hverandre.

6 Briller

Solbriller beskytter øynene mot sol, vind og støv. Når du skal løpe med dem, bør de vaere lette og velsittend­e – og gjerne ha brillesten­ger og nesestykke kledd med silikon eller et annet belegg, slik at de ikke glir ned eller hopper opp og ned underveis. Gå for et par relativt åpne briller; hvis ikke kan de fort dugge.

7 Caps

En caps beskytter ansiktet og hodebunnen mot sol, og suger også til seg noe av svetten som ellers ville rent ned i ansiktet. Gå for en lett og velsittend­e caps i lyse farger. Den bør vaere pustende i toppen, siden du avgir mye varme gjennom hodet, og hodet bør derfor ikke stenges inne av et tykt, tett stoff.

8 Vannflaske

Vaeske er avgjørende på varme dager. Det oppretthol­der vaeskebala­nsen og hjelper mot varmestres­s. I tillegg virker det også nedkjølend­e å helle litt vann over hodet eller i nakken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway