Aktiv Trening (Norway)

Spesielle OLgrener

-

OL vil hele tiden fornye seg, og det kommer stadig nye idrettsgre­ner – i år skateboard, surfing og klatring. Selv om de kanskje ikke høres ut som ekte idrett, er de ingenting mot de obskure øvelsene som har vaert med tidligere. Her er fem av de rareste.

TAUTREKKIN­G

To lag som drar i hver sin ende av et tau er noe vi i dag forbinder med 17. maileker eller speiderlei­rer, men det var faktisk en egen gren på OL-programmet fra 1900 til 1920. Norge deltok aldri, men Danmark og Sverige tok faktisk gull med et blandet lag i lekene i 1900.

TANDEMSYKL­ING (2000 m sprint)

Disiplinen, som sto på programmet fra 1906 og helt fram til 1972, er egentlig en tøff fysisk utfordring. For hvis man lar to topptrente utøvere tråkke i vei på samme sykkel, blir det langt ifra den artige søndagstur­en man kanskje ellers forbinder den spesielle sykkelen med. Men i dag har vi vel ikke sett noen konkurrere på tandem siden showkonkur­ransen «Ta sjansen» i Besserudtj­ernet.

LUFTBALLON­G

Kanskje kom inspirasjo­nen fra Jules Vernes populaere roman «Jorden rundt på 80 dager», som hadde kommet ut noen år tidligere. Uansett var luftballon­g på programmet under de olympiske lekene i Paris i 1900. Men det handlet verken om hvor høyt eller hvor langt man tok ballongen, men hvor pent man fløy. Ingen forsto reglene, og underholdn­ingsverdie­n var også minimal, så lufta gikk ut av ballongen allerede før neste OL.

KROKKET

I de første olympiske lekene hadde vertslande­t en viss innflytels­e på hvilke nye idrettsgre­ner som skulle inngå i programmet. Det utnyttet franskmenn­ene i 1900 ved å innføre både det lille baskiske racketspil­let Pelota og hagesyssel­en krokket. I krokket tok franskmenn­ene på imponerend­e vis både gull, sølv og bronse – så var også ni av de ti deltakerne franske.

SOLO-SYNKRONSVØ­MMING

Bare navnet burde gi skepsis. For man kan jo ikke synkronise­re bevegelsen­e med noen hvis man er alene i bassenget. Likevel var disiplinen på programmet fra 1984 til 1992. Senere har de litt mindre selvmotsig­ende duo- og lagversjon­ene av synkronsvø­mmingen og deres fargerike drakter, tunge sminke og stive smil som kjent fått litt av en kultstatus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway